Falimentul lantului de magazine mic.ro ofera antreprenorilor locali oportunitatea unei analize a factorilor de insucces in scopul evitarii repetarii greselilor comise de Patriciu in faza de inceput a unei afaceri.
Din punctul meu de vedere falimentul mic.ro ofera cea mai importanta lectie pentru un antreprenor:
Valideaza ideea initiala la o scala mai redusa inainte de a investi resurse de timp sau bani in dezvoltarea acesteia.
Principala greseala a lantului de magazine mic.ro o consider nevalidarea initiala cu un numar redus de magazine, pe un numar redus de consumatori, pe o regiune geografica mai redusa sau pe o piata mai ingusta sau ca dimensiune menita sa confirme ca afacerea este sustenabila. Patriciu ar fi trebuit sa inceapa cu 30-100 de magazine sub un brand marginal – eventual fara sa comunice ca este un proiect marca Patriciu – si sa verifice ca afacerea este sustenabila, urmand ca doar apoi sa o extinda agresiv, asa cum si-a propus eronat din ziua 0, fara sa verifice la scara mai mica modelul gandit de el.
Esecul lui Patriciu este copia romaneasca a unui esec nord-american. Este vorba de insuccesului unei companii care a atras o investitie de 100 de milioane de dolari pentru a dezvolta intreaga infrastructura pentru vanzarea unui sortiment de mancare pentru caini care avea toate atuurile pentru a fi un succes grandios: era cu 60% mai sanatoasa pentru animale, mai frumos ambalata si mai usoara de carat acasa pentru stapanii animalelor. Produsul era mai ieftin decat ce oferea competitia si in urma investitiei cu multe zerouri in depozite state-of-the-art si distributie a beneficiat de un sistem de logistica eficient. Au angajat cei mai buni oameni din industrie in echipa de management si cei mai buni oamenii de vanzari, ce au pus produsele pe rafturile magazinelor pentru animale din Statele Unite. Doar ca produsele nu se vindeau! De ce? Pur si simplu pentru ca animalele refuzau sa manance produsul ce li se punea in fata, ceea ce a generat unul din cele mai cunoscute citate din lumea antreprenoriatului de dincolo de ocean: ‘Before anything else, be sure that the dog eats the dog food’.
Studiu de caz clasic la M.I.T. si probabil si alte universitati americane, de care Patriciu nu a auzit niciodata pentru, ca cel mai bogat om din Romania deja ‘le stie pe toate’ si nu mai investeste continuu in dezvoltarea personala. Aceasta atitudine generatoare de esec, pe care personal am vazut-o destul de des la antreprenori locali si o consider o capcana mortala pentru un antreprenor
Acest articol ar fi putut sa se numeasca si:
1) Cum sa inveti pe banii lui Patriciu?
2) Cum ar fi putut ramane Patriciu mai bogat cu 100 de milioane de Euro
3) Lectia de afaceri care a costat 100 de milioane de Euro
Nu sunt interesat de pierderea suferita de Patriciu, scriu aceste randuri avand credinta ca antreprenorii locali sunt cei care au cel mai mult de invatat din esecul mic.ro si nerepetarea greselilor comise pe parcursul dezvoltarii de la idee la implementare in piata poate fi singurul lucru pozitiv care ramane in urma falimentului retelei de magazine de proximitate.