Diferenţa între o companie de succes şi insuccesul unei companii IT este dată de oamenii care activează în interiorul acesteia. Selecţia şi investiţia continuă în dezvoltarea profesională a angajaţilor proprii reprezintă obiective principale ale companiilor specializate. Astfel, specialiştii IT pot beneficia în mod direct de o dezvoltare accelerată, susţinută şi de calitate, ce aliniază obiectivul companiei cu obiectivul personal al celor mai buni specialişti. Competenţele acestora, alături de un pachet de servicii şi soluţii potrivite, sunt diferenţiatorii cei mai importanţi în piaţa IT.
Dacă ar trebui să facem un top, primul motiv pentru care locul potrivit pentru specialiştii IT este într-o companie specializată este evitarea plafonării evoluţiei profesionale în lipsa investiţiilor în noi tehnologii. Companiile specializate sunt obligate să investească în mod continuu pentru a fi la curent cu ultimele tendinţe din domeniu. Specialiştii pot beneficia de această necesitate a companiilor de IT, iar nevoia de a fi la curent şi conectat cu ultimele tehnologii este critică pentru a te menţine în piaţă ca specialist IT.
În plus, un alt aspect esenţial pe care îl oferă companiile IT specialiştilor care activează în interiorul acestora este mediul de lucru colaborativ, existent într-o companie specializată. Specialistul IT se dezvoltă accelerat şi mult mai rapid într-o echipă de colegi care împărtăşesc aceleaşi valori şi sunt orientaţi către rezultate excepţionale. Mai mult, schimbul de informaţii se face la un nivel ridicat, atât cantitativ, dar mai ales calitativ.
Companiile specializate oferă oportunităţi atât pentru cei deja specializaţi, cât şi pentru cei în formare
Facultăţile de profil din România livrează anual câteva mii de specialişti IT care la finalizarea studiilor sunt în căutarea unei companii în care să activeze. Alegerea unei companii specializate în IT sau alegerea unui post într-o companie cu departament IT intern este cea mai dificilă alegere pe care o are de făcut un tânăr absolvent, având în vedere că această decizie îi poate afecta cariera pe termen lung.
Dar, putem să credem că nu toţi ies pregătiţi complet imediat ce termină o facultate, motiv pentru care companiile trebuie să-i formeze, pe unii dintre ei chiar de la zero.
Încă din timpul facultăţii, companiile spe cializate IT au integrat în politica de recrutare proprie identificarea talentelor şi atragerea acestora prin programe de internship. Cunoştinţele dobândite pe băncile facultăţii sunt completate cu experienţa în viaţa reală sau certificări ce le întăresc competenţele.
Cealaltă alternativă
Poate că cea mai grea luptă pentru un specialist IT se dă înainte de a accepta ofertele de angajare prin deciziile pe care le ia şi care-i pot influenţa definitiv cariera. Postul din compania nespecializată sau dezvoltarea unei cariere în IT, într-o companie cu core-business în IT?
Specialistul IT este înconjurat zilnic de pericolul plafonării şi de lipsa dezvoltării profesionale prin nenumărate căi. Companiile cu alt spectru de activitate decât cel IT angajează specialişti datorită cunoştinţelor de moment ale acestor angajaţi. Acestea se mulţumesc cu specialistul IT care învaţă din mers atunci când este cazul – o abordare dăunătoare pentru acesta, pe termen lung. Se ajunge la un astfel de compromis ori din lipsa bugetelor de training ori pentru că în trecut companiile au avut o experienţă negativă cu specialişti care şi-au crescut valoarea de piaţă prin programe de training plătite de companie şi apoi au plecat către alte oportunităţi.
Pentru o companie nespecializată nu există întotdeauna o nevoie de dezvoltare în zona IT real sincronizată cu nevoia specialistului, un aspect dăunător pentru cariera acestuia în IT.
Concluzie
Este greu de crezut că vor exista tineri şomeri în domeniul IT. Diferenţa dintre nivelul de competenţă medie şi specialiştii de top poate fi însă foarte mare, la fel ca nivelul de salarizare oferit acestora. Companiile specializate IT oferă celor mai buni specialişti mediul pentru o dezvoltare accelerată.
Diferenţierea în piaţă se face prin selecţia şi dezvoltarea în interiorul companiilor a celor mai buni specialişti IT, ceea ce în final este aliniat cu obiectivul de a oferi servicii de calitate clienţilor proprii. Această simbioză şi în special alinierea de obiective, reprezintă reţeta care asigură succesul pe termen lung atât pentru specialişti, cât şi pentru companiile care îi angajează.
Acest articol a apărut în revista IT Trends.