Amazon Kindle este seria de dispozitive promovate de cel mai mare magazin de cărţi online din lume pentru citirea comodă în format electronic de cărţi, periodice, ziare sau documente. Am fost printre primii care au comandat noul dispozitiv, acesta ajungând în mâinile noastre la prima livrare pentru România, pe 22 ianuarie 2010.
Scump, doamnă, scump!
Seria Kindle nu este disponibilă în magazine şi se poate comanda exclusiv online. Costul modelului DX cu ecran de 10 inchi testat de noi este de 489 de dolari, versiunea cu ecran de 6 inchi fiind de 259 de dolari de dolari, la care se adaugă costuri de transport de aproximativ 20 de dolari şi taxe de import care, în cazul nostru, s-au ridicat la aproximativ 120 de dolari. Deloc ieftin!
Aţi putea întreba atunci care este motivul pentru care cineva ar cheltui această sumă de bani, doar pentru un nou gadget? Costul dispozitivului se amortizează în situaţia în care cărţile comandate au un cost de achiziţie mai redus faţă de cărţile clasice cu o valoare între 30 şi 50%, Amazon încercând să forţeze mâna editurilor ca majoritatea cărţilor în format electronic să coste cel mult 9,99 dolari şi doar cele nou lansate cu potenţial de bestseller să depăşească această valoare. Dacă sunteţi un cititor împătimit, suma adunată poate fi interesantă, însă dacă citiţi doar câteva cărţi pe an, s-ar putea ca amortizarea investiţiei să nu se facă niciodată.
Un singur click şi ai cartea dorită!
Primul contact cu dispozitivul e o surpriză plăcută din cel puţin trei puncte de vedere:
1. Arată şi se simte în mână mult peste ce se poate deduce din poze. Culoarea albă se dovedeşte odihnitoare în utilizare, iar marginea dispozitivului, ce părea groasă în fotografii, este utilă astfel, avand rol de susţinere în mână a Kindle-ului, degetele neopturând ecranul şi evitând urmele lăsate prin atingerea accidentală a acestuia. Senzaţia este una de calitate, plasticul nefiind foarte dur la atingere, iar tastatura chiar poate fi folosită. În plus, încă de la început pare uşor de utilizat şi răspunde rapid la cererile făcute din interfaţă. Am descoperit ulterior însă că interfaţa, deşi simplistă, nu este deosebit de uşor de utilizat, fiind nevoie de citirea manualului pentru o operare completă.
2. Vine deja configurat cu contul utilizatorului de pe care a fost făcută comanda pe Amazon cu toate detaliile acestuia, incluzând date personale, dar şi datele de comandă (numărul cardului de credit), astfel încât poţi comanda imediat de pe site.
3. Posibilitatea de a comanda imediat o carte pe site a reprezentat cea de-a treia şi cea mai mare surpriză. Dispozitivul s-a conectat „ca prin minune“ pe site-ul Amazon şi am comandat prima carte printr-un singur click, în mai puţin de 3 minute de la deschidere.
La fel probabil ca majoritatea posesorilor de Kindle, nu am avut timp să citesc în detaliu toate specificaţiile tehnice, citisem ceva despre WhisperNet, însă bănuiam că trebuie să introduc date de conectare pentru reţea WiFi sau cel puţin reţeaua operatorului. Nimic din toate acestea: l-am primit deja configurat complet şi, în plus, cu bateria încărcată, pentru a fi folosit imediat. Ulterior, documentându-mă, am aflat că WhisperNet foloseşte reteaua 3G din fiecare ţară în care este livrat, fără ca utilizatorii să aibă nevoie de un abonament dedicat, costul fiind plătit de Amazon.
Citeşti şi interacţionezi
Am testat apoi, pe rând, toate facilităţile dispozitivului. Dispozitivele Kindle nu sunt o simplă „carte electronică“, în plus faţă de posibilitatea de a citi cărţi comandate din magazinul Amazon beneficiind şi de alte câteva facilităţi pe care le-am găsit utile şi interesante:
– posibilitatea de a te abona şi de a primi zilnic contra unui abonament – în general de aproximativ 1,99 dolari/ediţie -, direct pe dispozitiv, cotidiene şi periodice („Financial Times“, „New York Times“, „Business Review“ etc.). Din păcate, nu am găsit nicio publicaţie românească în lista de abonare;
– opţiunea „Text-to-Speech“, care permite dispozitivului să „recite“ o anumită carte. Aceasta, testată în limba engleză, funcţionează onorabil. Suportul pentru limba română lipseşte, funcţia folosind eventual doar pentru amuzament;
– introducerea cu ajutorul tastaturii încorporate de adnotări, practic posibilitatea de a scrie pe marginea paginii;
– posibilitatea de a citi orice fel de documente .pdf, ceea ce îl face util pentru citirea de cărţi şi documentaţie în acest format;
– player audio integrat ce permite ascultarea de melodii în format mp3 în timp ce se citeşte. Nimic deosebit aici, doar util pentru că există;
– dicţionar complet integrat în dispozitiv, ce permite foarte uşor interogarea direct de pe pagina cărţii, afişarea rezultatului făcându-se în subsolul paginii. Atunci când sunt cuvinte noi sau cu înţeles neclar, este o facilitate foarte utilă mai ales pentru nevorbitorii nativi de engleză, limba în care se găsesc majoritatea documentelor.
Citirea unei cărţi sau a unui document, principala utilitate a dispozitivului, e o adevărată plăcere, ecranul fiind foarte lizibil chiar şi în lumina soarelui, tehnologia e-ink fiind diferită de un ecran obişnuit cu iluminare din spate (CRT, LCD, LED).
Kindle vs iPad, războiul viitorului
Amazon deţine în prezent, prin dispozitivele din seria Kindle, o cotă de 70% din piaţa de cărţi electronice, restul fiind deţinut în cea mai mare parte de Reader-ele de la Sony, care au exploatat în primul rând de avantajul de a fi fost primii în piaţă. Am folosit dispozitivele de la Sony pentru mai mult de un an şi, comparativ cu acestea, seria Kindle este net superioară, atât din punctul de vedere al facilităţilor, cât şi al afişării textului pe ecran.
În concluzie, dispozitivul Kindle DX este absolut remarcabil atât prin implementarea funcţiei de bază, cât şi prin facilităţi, singurul impediment în calea adopţiei pe scară largă fiind, cel puţin deocamdată, preţul destul de piperat. Deşi anunţate deja, numărul mare de dispozitive concurente de la diferiţi producători nu prezintă nimic deosebit prin design sau facilităţi şi mai ales nu vor beneficia de numărul enorm de cărţi disponibile deja pe Amazon pentru seria Kindle.
Singura concurenţă reală va veni de la noul şi deja controversatul Apple iPad prin intermediul iBooks, însă rămâne de văzut dacă autonomia mult mai redusă a acestuia va compensa standardul deschis (un mare plus) epub promovat de Apple sau avantajul faptului că este color. Estimez că bătălia urmează să se dea între aceste două dispozitive ce vor acapara o bună parte din piaţă, restul producătorilor urmând să se bată pe o felie destul de redusă.
Articol original: http://www.sfin.ro/articol_18792/cartea_viitorului.html