HSDPA, EVDO, WiFi, 3G, CDMA, GPRS, ADSL, FO, MIR, CIR, FUP. Putin confuz? Este normal sa fie asa pentru ca, folosind jargonul furnizorilor de profil, perspectiva asupra conexiunilor la Internet se complica sau devine neclara. De fapt, poate fi foarte simplu atunci cand privim din perspectiva beneficiilor aduse de tehnologie pentru afaceri sau pentru uz personal.
In functie de necesitatile dv, conexiunile la Internet se impart in doua categorii mari: conexiunile fixe, care pot fi exploatate doar in locatia in care au fost instalate, si conexiunile mobile, care pot fi folosite in general peste tot, limitate fiind doar de aria de acoperire a operatorilor. Cele doua tipuri de conexiuni sunt complementare, ambele oferind un mix de plusuri si minusuri tehnologice si din punct de vedere al costurilor. Abordarea eficienta este folosirea in functie de necesitati a ambelor, exploatand beneficiile fiecarei solutii.
Vom „demitiza”, in randurile care urmeaza, conexiunile mobile, urmand sa analizam tehnologiile fixe in urmatorul articol. Vom analiza diferente intre beneficiile aduse de fiecare dintre aceste modalitati de conectare in urma utilizarii curente a acestora si vom prezenta apoi ofertele existente pe piata locala.
Tentatia mobilitatii
Conexiunile mobile sunt asociate de obicei utilizatorilor dinamici, care folosesc computere portabile pentru lucrul de zi cu zi si care au necesitati de conectare permanenta la Internet.
Conexiunile mobile folosesc ca suport pentru transmisie tehnologia radio, realizand o comunicare fara fir intre computer si Internet. Datorita investitiilor necesare iintr-o retea radio cu acoperire indeajuns de mare astfel incat sa permita deservirea unui numar suficient de utilizatori care sa duca la recuperarea investitiei, in aceasta categorie intra serviciile oferite in prezent de operatorii de telefonie mobila: Telemobil, Orange si Vodafone.
Din punctul de vedere al tehnologiei in sine, orice retea fara fir reprezinta un compromis intre acoperire si viteza de acces, din cauza faptului ca, pe masura ce distanta de la antena radio la utilizator creste, viteza scade. Majoritatea operatorilor folosesc doua sau mai multe tehnologii pentru a incerca sa satisfaca mix-ul de necesitati: viteza si acoperire (disponibilitate) a retelei. Astfel, diferenta de viteza poate varia foarte mult in zonele cu acoperire cu retea de mare viteza – iin general iin principalele orase – fata de restul retelei.
Tehnologiile folosite
Telemobil are la dispozitie pentru oferirea solutiei doua tehnologii: EVDO si CDMA, prima oferind o viteza superioara de acces, cea de-a doua oferind acoperirea la nivel national. Echipamentele puse la dispozitie pot lucra in ambele retele, alegand, in functie de configurarea acestora, reteaua EVDO acolo unde aceasta exista sau reteaua CDMA in rest.
EVDO ofera o viteza de acces teoretica de 2,4 Mbps. Viteza promisa este confortabila pentru navigarea pe Internet si pentru trimiterea de mesaje, oferind posibilitatea vizualizarii de continut video la o calitate de baza, precum si descarcarea de aplicatii de dimensiune medie.
Folosind serviciul Telemobil zi de zi, am remarcat ca viteza medie se afla undeva la 0,5-0,6 Mbps, atingand uneori 1 Mbps, existand o diferenta deranjanta intre viteza comunicata si cea reala. In plus, un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este faptul ca, iin cazul tehnologiei EVDO, viteza cu care se trimit informatiile (upload) este inferioara celei de descarcare a informatiilor (download). Aceasta asimetrie nu afecteaza navigarea sau receptionarea mesajelor de e-mail, insa duce la o viteza de trimitere a mesajelor mai scazuta, deci un timp de asteptare mult mai mare in cazul in care doriti trimiterea de mesaje mai mari, in general cele cu atasamente de documente.
In cazul in care reteaua EVDO nu este disponibila, viteza oferita de alternativa numita CDMA este de 156 Kbps, aceasta putand fi utilizata in conditii satisfacatoare pentru realizarea sarcinilor urgente.
Vodafone si Orange folosesc pentru furnizarea serviciilor tehnologia 3G acolo unde aceasta este disponibila si mai vechea tehnologie GPRS in restul retelei. Viteza oferita de reteaua 3G este de 384 Kbps, permitand navigarea si comunicarea pe e-mail in conditii satisfacatoare.
In practica, viteza medie este in jurul valorii de 220 Kbps, rareori atingand o rata de 300 Kbps, indeajuns totusi pentru necesitatile medii ale unui utilizator mobil. Ca o evolutie, Vodafone ofera un serviciu Broadband care foloseste 4 canale 3G in acelasi timp, oferind o viteza teoretica de 1,4 Mbps. Acesta atinge in practica o valoare medie de transfer in jur de 600 Kbps.
In cazul in care reteaua 3G nu este disponibila, viteza oferita de GPRS este de 53,6 Kbps.
Acoperire
In functie de locurile in care veti folosi conexiunea mobila la Internet, o harta de acoperire se poate dovedi foarte utila. In general, toate retelele si in special cele 3G se extind continuu, toti operatorii oferind informatii complete pe site-urile de Internet proprii. Analizand tehnologiile de viteza superioara, cea mai veche pe piata, tehnologia EVDO beneficiaza de cea mai larga acoperire, urmata de 3G. Acoperirea serviciului Broadband (HSDPA) de la Vodafone se limiteaza la Bucuresti si alte 6 orase.
In practica, in functie de locatia in care va aflati, viteza poate sa varieze si in locatiile cu acoperire, in functie de incarcarea zonei respective. Uneori, desi in aria de acoperire, in cazul Telemobil, am intalnit situatii in care conexiunea la Internet pur si simplu nu a putut fi stabilizata, explicatiile serviciului de suport tehnic nefiind de ajutor, cauza acestora fiind, probabil, penetrarea mai dificila in interiorul cladirilor din cauza frecventei de transmisie/receptie folosite.
Masurarea utilizarii
Presupunand ca din punct de vedere tehnologic lucrurile sunt mai clare, acum vine partea dificila. Fiecare operator ofera propria modalitate de masurare a utilizarii din punctul de vedere al timpului de utilizare in cazul Telemobil sau al datelor transferate in cazul Vodafone sau Orange.
Mai mult decat atat, asa-numitul FUP – „Fiar Usage Policy” – restrictioneaza cantitatea de informatii tranzitate chiar si in cazul abonamentelor promovate ca nelimitate.
Aceasta modalitate de lucru poate oferi surprize, nu toti utilizatorii fiind familiarizati cu modalitatile de masurare a cantitatii de informatii transferate. Din acest punct de vedere, ofertele operatorilor ar trebui sa fie mult mai explicite si sa ofere modalitati simple de informare a cantitatii consumate/ramase, eventual chiar procentual.
Pentru a evita orice neplacere, sfatul nostru este sa analizati cu atentie necesitatile, astfel incat sa faceti o alegere justa, consultandu-va cu un specialist.
Cum se realizeaza conexiunea la laptop
In functie de solutia aleasa, conexiunea la Internet se poate face prin folosirea unui dispozitiv suplimentar (modem extern) sau direct prin telefonul mobil. Cea mai eleganta modalitate de conectare pe care am experimentat-o este cea in care atat laptop-ul, cat si telefonul suporta tehnologia Bluetooth, interactiunea realizandu-se complet fara fir.
Alternativ, se poate folosi un cablu de conectare intre telefon si calculatorul portabil.
In cazul solutiilor HSDPA sau EVDO, trebuie folosite dispozitive externe sau carduri PCMCIA care se introduc in laptop.
Concluzii si viitor
Inceputul anului a adus alocarea noilor licente 3G de servicii de comunicatii mobile catre Telemobil si RDS, ambii operatori au obligatia de a lansa serviciile comerciale in acest an, urmand sa asistam la imbogatirea ofertei in cazul primului operator si la un nou serviciu de comunicatii in cazul celui de-al doilea. Mai multa concurenta inseamna mai multe posibilitati de alegere pentru utilizatorul final.
Din punctul de vedere al tehnologiei, revizia EVDO a fost deja lansata saptamana trecuta de un operator din Statele Unite, la viteza de 9 Mbps. WiMAX, o alta tehnologie interesanta promovata de Intel, asteapta intrarea pe piata romaneasca, licitatia acesteia fiind blocata parca undeva, dar aceasta este alta discutie.
Alegerea unei solutii de conectare mobila la Internet porneste din necesitatea mentinerii in contact cu afacerea si in afara biroului. Solutiile tehnice si comerciale oferite de operatorii locali trebuie analizate in amanunt, avand in vedere necesitatile din punctul de vedere al vitezei, al comunicatiei si al acoperirii reale a serviciului.
Articol original: http://www.sfin.ro/articol_8415/www_cum_ma_conectez_la_internet_ro.html