Cel mai simplu test pentru a evalua IT-ul
Primesc de multe ori aceasta intrebare: cum as putea, in calitate de director general sau director financiar sau chiar proprietar al companiei sa evaluez activitatea serviciului IT?
Varianta complexa este ca activitatea serviciului IT poate fi evaluata detaliat doar de specialisti certificati in auditarea sistemelor informatice si ma refer in special la cei certificati CISA si CISSP.
Varianta simpla este sa aruncati o privire in camera in care sunt gazduite echipamentele.
Cum ati evalua in doua cuvinte ceea ce observati ? Ordine desavarsita sau un haos generalizat?
Serpi de cabluri care stau la panda sa va incolaceasca sau organizare desavarsita prin cablare structurata? Cutii nelalocul lor care dupa ce au fost desfacute au ramas in acelasi loc in asteptarea ‘altcuiva’ care sa vina sa le ridice? CD-uri cu date salvate imprastiate pe jos? Echipamente dezafectate, defecte sau uzate moral inca asteapta sa fie casate si ofera o priveliste dezolanta?
Dupa ani si ani de experienta pot sa va confirm ca modul in care arata camera in care sunt gazduite echipamentele reprezinta intotdeauna starea in care se afla serviciul dumneavoastra IT in acest moment. Doar ca nu puteti evalua ce se afla ‘sub capota’.
Daca nu ‘am avut timp’ sa fac ordine, inseamna ca nu exista timp pentru lucruri mai importante: nu exista timp ca salvarile de siguranta sa se faca la timp sau ca securitatea datelor sa fie monitorizata atat din exterior dar si din interior, nu exista timp pentru a acorda un serviciu de suport care sa sustina in mod real angajatii si nu exista timp pentru multe alte activitati de rutina care va pot afecta major activitatea in viitor.
Riscul la care va supuneti tolerand o asemenea abordare sunt majore: pierderile de date au dus la inchiderea activitatii sau la afectarea majora a companiilor care au trecut printr-o asemenea experienta, productivitatea angajatilor care nu dispun de un serviciu de suport este afectata cu pana la 10% ceea ce reprezinta o modalitate in care puteti pierde valoare in companie, lipsa unei organizari presupune lipsa de eficienta iar costurile sunt in acest moment prioritatea numarul unu pentru majoritatea companiilor.
In limba engleza acest gen de evaluari poarta denumirea de ‘acid test’ si oricat m-am chinuit nu am reusit sa gasesc o traducere mai apropiata de expresia ‘testul adevarului’. Deschiderea usii camerei care gazduieste echipamentele companiei reprezinta momentul adevarului pentru serviciul IT.
Dumneavoastra, ce ati descoperit cand ati deschis usa?