Imaginati-va o saptamana fara e-mail. Acum, o zi. Apoi, cateva ore. Daca pana si ultimul exercitiu este dificil de acceptat, atunci aveti nevoie de o solutie mobila care sa va permita sa comunicati permanent folosind mesajele electronice.
Aplicatia cea mai populara a Internetului la nivel global ne-a transformat modalitatea de a face afaceri si de a tine legatura cu partenerii, clientii, furnizorii si, din pacate, pe ultimele locuri, cu prietenii sau cunostintele noastre. In functie de unghiul din care privesti, este o realitate care ne place si ne displace in acelasi timp: pe de o parte, faptul ca putem fi in permanenta la curent cu activitatea profesionala este un avantaj, pe de alta parte, tocmai acest avantaj ne afecteaza din cauza ca nu ne putem „deconecta” de birou si in afara acestuia.
Asociat, de cele mai multe ori, cu folosirea unui computer personal, acasa sau la birou, e-mail-ul a parasit aceasta limitare, fiind disponibil si pe telefoanele mobile. In fapt, vorbim de o tendinta generala a acestora de a depasi functia de simplu telefon pentru care au fost create si de a se extinde cu alte facilitati, transformandu-se in dispozitive mobile, capabile de mult mai multe functii decat cea pentru care au fost create originar. Uneori, aceste noi facilitati le afecteaza functia de baza, din punctul de vedere al calitatii convorbirii sau al duratei de viata a bateriei, dar aceasta este o alta discutie.
Capabile sa realizeze functionalitatea de baza, respectiv primirea si trimiterea mesajelor, modalitatea de realizare a acestor functii difera in functie de dispozitivul folosit si de softul de e-mail care ruleaza pe acestea. Va prezentam in continuare solutiile existente pe piata.
Blackberry
Blackberry este o solutie de acces la e-mail proprietate a companiei canadiene Research In Motion (RIM), care ofera o modalitate simpla de acces la e-mail. RIM, o companie de software si servicii la baza, a dezvoltat o aplicatie-client de e-mail pentru care realizeaza, de asemenea, dispozitive capabile sa ruleze propriul software.
Reteta Blackberry pleaca de la terminalele mobile folosite, gandite special pentru accesul la e-mail. Acestea dispun de o tastatura in miniatura, cu aceeasi dispunere a tastelor ca si la tastatura obisnuita.
Nokia, Sony-Ericsson, Siemens ofera, la randul lor, telefoane cu tastatura la care introducerea mesajelor este mult mai usoara si care au licentiat, de asemenea, si softul de la RIM. In acest caz, daca sunteti posesorul unui telefon din lista noastra, puteti sa beneficiati de functionalitate Blackberry fara sa fie nevoie de achizitia unui alt dispozitiv.
Aplicatia de e-mail care ruleaza pe aceste telefoane este usor de utilizat, iar pe majoritatea modelelor – cu exceptia celor vechi – permite deschiderea celor mai multe atasamente uzuale. De asemenea, softul instalat dispune si de alte functii uzuale, ca agenda, lista de activitati etc.
Punctele-forte ale acestei solutii sunt usurinta in utilizare, livrarea imediata a mesajelor si larga raspandire a solutiei. De asemenea, trebuie sa luati in considerare ca, in cazul in care dispuneti deja de un telefon, acesta va trebui dublat sau schimbat.
Client-standard de e-mail pe telefon
Aplicatia Blackberry nu este singura care poate sa acceseze e-mail-ul. Mai putin cunoscut este faptul ca majoritatea telefoanelor din clasa medie si peste au deja integrat un client de e-mail care poate fi folosit pentru aceasta functie si care poate fi configurat pentru a primi si a trimite mesaje electronice.
Aceasta aplicatie de e-mail va verifica periodic la cateva minute disponibilitatea mesajelor noi in contul de e-mail si va oferi aceeasi functionalitate de baza ca o aplicatie Blackberry: primirea si trimiterea mesajelor. Diferentele pot fi date de modalitatea mai greoaie de raspuns in cazul in care telefonul dispune de o tastatura-standard in care selectarea unei litere se face prin apasari succesive de taste cu cifre. Pentru citirea fisierelor atasate mesajelor – de obicei in formatele proprietare aplicatiilor Office de la Microsoft – Word, Excel, Powerpoint – sau a fisierelor .pdf de la Adobe, va trebui sa dispuneti totusi de un telefon din categoria SmartPhone – de exemplu, seria N de la Nokia sau P de la Sony Ericsson dispun si de aceasta facilitate.
De asemenea, este posibil sa fie nevoie de modificarea unor parametri pe serverul de e-mail folosit relativ la trimiterea mesajelor. Toate aceste modificari este posibil sa merite, avand in vedere ca valoarea serviciului-standard de date folosit in acest caz este de cateva ori bune mai redusa decat un serviciu dedicat pentru Blackberry.
Concluzii
Indiferent de modalitatea aleasa de conectare, pastrarea conectivitatii pe e-mail cu biroul poate fi de un ajutor real in situatiile in care este nevoie sa petreceti o perioada mai lunga departe de computer. Un raspuns rapid la un mesaj important poate valora mai mult decat costul serviciului.
Iar pana la urma putem alege: atunci cand dorim sa ne „deconectam”, solutia inchiderii telefonului functioneaza si pentru clientul de e-mail.