Desi Microsoft a dominat autoritar pana acum acest segment, de cele mai multe ori chiar si incercarea schimbarii sistemului de operare fiind compromisa de lipsa unei alternative reale pentru software-ul de birou, situatia incepe sa se schimbe. Pe de o parte, varianta alternativa gratuita Open Office isi imbunatateste performantele si functionalitatea de la versiune la versiune, constituindu-se intr-o alternativa serioasa. O alta amenintare vine din partea Google, prin intermediul solutiilor online alternative la Word si Excel, combinate cu solutia de e-mail deja cunoscuta Gmail, reunite la inceputul acestei luni in pachetul dedicat mediului de afaceri Google Apps Pro. Vom analiza aceste alternative in articole viitoare.
In fata acestor amenintari, Microsoft raspunde cu Office 2007, iar azi vom analiza propunerea Microsoft din punctul de vedere al noilor facilitati.
O interfata mai intuitiva si mai simpla
Lansata in aceeasi zi cu Windows Vista, noua suita de aplicatii de birou, desi a primit doar locul doi in media, ocupa primul loc din punctul de vedere al interactiunii cu utilizatorul. Disponibile pentru piata din Romania in 5 pachete diferite, aplicatiile Office, pe care cei mai multi le considera principala motivatie a detinerii unei statii de lucru, au trecut pentru prima oara de la aparitie printr-o adevarata revolutie.
Ca orice revolutie insa, va avea nevoie de o perioada de familiarizare cu noul sistem si, cu siguranta, vor exista si partizani ai vechiului „regim”.
In primul rand, la nivel de interfata, lucrul cu aplicatiile este mai intuitiv si mai simplu. Denumita de Microsoft Ribbon, aceasta reuneste toate functiile disponibile anterior in meniuri. Nu a fost lasata deoparte niciuna dintre facilitatile anterioare, dar au fost grupate mai firesc, avand, de asemenea, un comportament dinamic, extinzandu-se pe masura ce utilizatorul lucreaza cu noi functii.
La fel de important, desi mai putin vizibil, este faptul ca Microsoft a renuntat la vechiul format proprietar al documentelor in favoarea unuia nou standardizat, avand la baza limbajul XML. Aceasta modificare va da posibilitatea si altor producatori de aplicatii sa foloseasca formatul, acest pas deschizand drumul interoperabilitatii aplicatiilor de birou si dezvoltarii de noi aplicatii care sa foloseasca in mod direct continutul acestui format.
Word 2007
Principala aplicatie a pachetului, cea care a trimis masinile de scris in cartile de istorie, a primit cea mai mare atentie.
Gratie noii interfete Ribbon, au iesit la iveala o mare parte din functionalitatile care pana acum erau ascunse in meniurile stufoase, iar focusul Microsoft este de a introduce grafica in toate documentele. Copertele (Cover Pages), Smart Art si noul Chart Engine va vor ajuta sa realizati documente care vor impresiona placut prin aspectul profesional, similare celor din ziare sau reviste. De altfel, pentru prima data de la lansarea Office, a fost inlocuit fontul de baza Times New Roman cu Calibri, care da o nota de eleganta documentelor si care vine sa accentueze schimbarea.
Aplecarea catre usurinta in utilizare este reliefata de noile facilitati disponibile atunci cand ai nevoie de ele, fara a mai cauta prin meniuri. De exemplu, la selectarea unui text apare automat, in dreapta sus a cursorului, un meniu transparent cu operatiunile de baza care se pot efectua: schimbari de font, de format, de culori sau de formatare.
O alta functie utila este modificarea barei de status din partea de jos a ecranului, care contine acum numarul de cuvinte din document, precum si optiuni de vizualizare rapida sau de zoom in cadrul documentului.
Ca o constanta a facilitatilor de imagine este evidenta dorinta a Microsoft de a pozitiona noul Word, dincolo de functionalitatea de baza, drept o aplicatie care ajuta utilizatorul sa produca documente care sa arate mai bine, intr-un mod relaxant, usor de utilizat.
Excel 2007
Si in cazul programului de calcul-tabel, noua interfata Ribbon domina partea superioara a aplicatiei. Aceasta reuseste cu succes sa reuneasca multitudinea de optiuni disponibile traditional in Excel si le pune la dispozitia utilizatorului intr-o modalitate fireasca, mai simplu de utilizat decat in variantele anterioare.
Dincolo de aceasta, noul Excel 2007 contine functionalitati orientate in primul rand catre prezentarea tabelelor intr-o maniera cat mai profesionala, usor de obtinut in acelasi timp. Formatarea conditionata (Conditional formating) si Charting sunt cele mai importante facilitati care vor ajuta in expunerea mai usoara a cifrelor, beneficiind de noi moduri de prezentare a acestora, inclusiv transparenta.
In plus, noul modul de PivotTables este mult mai usor de folosit si mult mai puternic, permitandu-va sa grupati datele mai usor.
Outlook 2007
Aplicatia reuneste sub un singur nume un client de e-mail integrat cu functii de agenda, manager de contacte si de sarcini. Comparativ cu versiunile anterioare, noul Outlook 2007 beneficiaza de cele mai putine modificari la nivel de interfata. Se pare ca Microsoft nu a considerat necesara integrarea noii interfete revolutionare, singurul loc in care aceasta isi face aparitia fiind la editarea mesajelor de e-mail, doar in conditiile folosirii Word 2007 pentru aceasta operatiune.
Chiar si asa, interfata a fost rafinata si au fost adaugate cateva noi functionalitati care sa o faca mai atractiva. Astfel, fereastra principala a clientului de e-mail poate contine acum, in partea din dreapta, asa-numitul To-Do Bar. Acesta reuneste un rezumat al calendarului cu intalnirile urmatoare si al sarcinilor a caror data de finalizare se apropie, astfel incat nu este necesara accesarea periodica a acestora pentru a fi la curent cu prioritatile.
Pentru utilizatorii care folosesc mai multe conturi de e-mail a fost revazuta aplicatia de management a acestora, iar pentru cei care sunt familiarizati cu continutul RSS pentru obtinerea de stiri sau informatii in timp real, a fost inclus acum un client pentru acest tip de media.
Interfata Calendarului a fost modificata astfel incat impresia generala este de aspect mai placut si mai profesional, acestuia fiindu-i adaugata si posibilitatea de a vizualiza in partea de jos a ecranului si sarcinile curente, pentru o mai buna sincronizare a programului cu acestea.
Desi beneficiaza de un face-lift, aplicatiile pentru managementul de contacte sau cea de sarcini nu aduc imbunatatiri suplimentare importante.
PowerPoint 2007
Noua varianta a aplicatiei care a inlocuit retroproiectoarele cu videoproiectoarele nu face exceptie fata de Word si Excel si pune grafica pe primul loc in cadrul noilor facilitati.
Ajutat de Ribbon pe partea de usurinta in utilizare, noua modalitate de a obtine rezultate se numeste Smart Art si pune la dispozitia utilizatorului diagrame care il vor ajuta sa realizeze prezentari de foarte buna calitate. De asemenea, a crescut numarul de teme grafice si de background-uri.
Pentru partea de vizualizare exista moduri noi care vor ajuta parcurgerea inainte de prezentare sau adaugarea de efecte animate in slide-uri sau la tranzitia acestora care sa contribuie la pastrarea atentiei utilizatorilor.
Concluzii
Fiecare pachet Office contine cateva unelte care va vor ajuta in cazul aparitiei evenimentelor neprevazute. Am testat deja intr-un caz real Document Recovery, care s-a aratat extrem de util si in cazul unui document in format .doc care nu mai putea fi deschis cu Office 2003, acesta declarandu-l corupt. Documentul continea rezultatul unei saptamani de lucru, care in acest fel a putut fi recuperat.
Desi lucrez cu aplicatiile Office inca de la primele variante, aceasta este prima data cand am simtit o evolutie vizibila la nivel de functionalitate si usurinta in utilizare. Noua interfata Ribbon este usor de folosit dupa ce te obisnuiesti cu ea, desi prima impresie este de disconfort, nefiind posibila accesarea meniurilor cu care un utilizator este deja obisnuit. Sunt situatii in care singura modalitate de a gasi functiile aplicatiei este folosirea Help-ului, de aceea pentru utilizatorii care urmeaza sa faca trecerea de la o versiune anterioara la aceasta, consider necesar un curs minimal de training care sa puna accent pe explicarea efectuarii operatiunilor curente in noua interfata comparativ cu cea veche. In caz contrar, productivitatea pe termen scurt va fi afectata, odata cu senzatia de lipsa de orientare care va duce la un usor sentiment de frustrare generat de nereusita executarii unor operatiuni altfel familiare.
Pe termen mediu, noua versiune va spori eficienta, reusind sa faca mai usoara si mai placuta obtinerea de rezultate la un nivel aproape profesional de prezentare. De fapt, aceasta va fi de acum incolo principala modalitate de diferentiere a suitei de birou Microsoft in fata concurentei.
Articol original: http://www.sfin.ro/articol_8096/ce_aduce_nou_office_2007.html