Facand o paralela intre bicicleta si antreprenoriat, am gasit identificat cinci elemente comune pe care va invit sa le exploram impreuna.1. Ai impresia la inceput ca nu vei putea face acest lucru
Imi amintesc cand am vazut prima oara o bicicleta. Primul impuls a fost ca nu voi putea reusi sa merg cu bicicleta niciodata. Parea atat de diferita fata de tot ce
invatasem pana atunci incat iesirea din zona de confort imi provoca o retinere majora de a incerca.
In antreprenoriat, puterea de a luadecizia de a incepe, esteesentiala. Nimeni nu stie sa faca antreprenoriatinainte sa inceapa sa faca antreprenoriat. Trebuie sa crezi ca vei reusi.
2. Important este sa dai prima pedala
Dupa ce ai dat prima pedala incepi sa simti ca se poate.Stii ca nu a mers excelent si mai probabil dupa primelepedale este posibil sa iei si primele cazaturi. Te ridici,te scuturi, analizezi ce nu ai facut bine ca sa nu mai repeti si o iei de la capat. Remarci ca merge din ce in ce mai bine si incepi sa prinzi senzatia. Incepe sa itiplaca.
Dupa primii pasi si primele mici probleme aparute datorita lipsei de experienta, antreprenoriatul te poate captiva daca incepi sa ii prinzi gustul. Atentie sa nu devina o activitate exclusiva si sa lasi totul la o parte.
3. Trebuie sa fii tot timpul alert
Nu poti sa dormi pe bicicleta! Sau, mai dureros, atunci candcrezi ca stii indeajuns, incepi sa iei cele mai dure cazaturi, pentru ca falsa incredere este cel mai mare dusman.
In antreprenoriat, niciodata nu le stii pe toate, iar mediul competitional sau cel de afaceri se schimba in permanenta. Afacerea perfect pusa la punct este o himera. Nu poti “lua mana de pe ghidon” nici un moment pentru ca daca o faci, e foarte posibil sa apara o mica denivelare care sa te tranteasca la pamant.
4. Exista si altceva de care saai grija in afara de tine
Fara un echipament de top nu poti face performanta indiferent cat de pregatit esti personal.
Atunci cand ai o afacere, echipa care te sustine estela fel de importanta catine. Ai aceeasi grija pe care o aifata de tine si de cei care sunt alaturide tine: asigura-te ca evolueazaalaturi detine.
5. Ca sa treci la urmatorul nivel trebuie sa evoluezi in continuu
Trebuie sa investesti timp, sadepui un efort, sa depasestiobstacolele fizice si psihice ca sa reusesti. Ce te-a adus in momentul in care esti acum nu te va duce mai departe, trebuie sa investesti continuu indezvoltarea ta si a echipei
tale.
Mai dramatic este ca in momentul in care te-ai oprit din evolutie, nu ramai nici macar la acelasi nivel, nivelul de performanta va incepe sa scada.
Probabil ca acum va ganditi de ce am inca nevoie de pregatire si de ce am scris articolul acesta inainte de
prezentare?
🙂 Cei care sunt ingineri ma inteleg. Primul lucru pe care il simte un ingineratunci cand este invitat sa vorbeasca in public este panica si sunt coplesiti de intrebari: “De ce eu?”, “Cum o sa ma descurc?”, “Ce urmeaza sa spun?”, “O sa fiu indeajuns de interesant?” si multe altele.
Inginerilor trebuie sa ledai sa faca lucruri, nu sa vorbeasca despre ele. Au ajuns in aceasta situatie datorita faptului ca ingineria are ca metoda de
evaluare rezultatul. Nu construiesti “ceva” ca sa vorbesti despre el, ci ca sa fie utilizat cu succes. Te retragi intr-un loclinistit, vizualizezi
rezultatul, planifici temeinic, organizezi detaliat, executi eficientsi apoi te bucuri de rezultatul muncii tale prin intermediul celor care utilizeaza “creatia ta”.Sigur ca glumesc, insa la fel de sigur este si ceva serios in acestlucru.
Pornind de la observatia anterioara, se pare ca inginerii pot fi buni antreprenori, deci daca va ganditi sa va angrenati in antreprenoriat,gandirea inginereasca sau un inginer pe care sa il aveti asociat sau sa va fie aproape, poate sa va ajute. Probabil, in aceeasi masura in care unuiinginerare nevoie de o persoana cu calitati complementare, creativitate,comunicare, orientare catre relatia cu cei din jur.
Discutam mai multe duminica, 01 septembrie 2013, la eveniment.