Au trecut 20 de ani de afaceri, interval in care fiecare antreprenor a avut la dispozitie timpul necesar sa construiasca individual. A venit momentul trecerii la urmatorul nivel, in care fiecare isi pune in valoare intr-o forma extinsa experienta, resursele si cunostintele dobandite.
Urmatorul pas natural in piata este dezvoltarea unei companii locale de servicii IT capabile sa competitioneze de la egal la egal cu companiile multinationale, care sa foloseasca atuurile locale pentru a castiga clientii locali tintind in acelasi timp pietele globale.
Piata de servicii IT locala este extrem de fragmentata si mentinerea acesteia in aceasta stare face ca toti cei implicati sa piarda: clienti, angajati sau antreprenori locali.
Clientii pierd pentru ca lucrand cu companii care nu pot investi in dezvoltarea continua, atat a companiei cat si a angajatilor, nu pot exploata in afacerea proprie cunostintele extinse, la zi, ale unor experti in domeniu, ceea ce le afecteaza competitivitatea locala sau externa.
Sub aparenta unor “preturi” mai reduse ale serviciilor se ascunde de fapt lipsa unor competente care pot face diferenta intre succes si esec mai ales in fata tsunami-ului globalizarii.
Din experienta, am remarcat ca uneori isi asuma si riscuri care pe termen lung pot genera pierderi sau costuri financiare neprevazute pentru ca fundatia afacerii reprezentata de sistemele IT nu este indeajuns de solida.
Angajatii pierd ramanand blocati intr-o companie locala mica in lipsa de alte optiuni, pentru ca nu se pot expune la abundenta de provocari si tehnologii ce pot fi oferite de o companie mare aflata in crestere. Lucrand pentru o companie locala in dezvoltare accelerata au oportunitatea sa se dezvolte profesional accelerat. Provocarile oferite sunt multiple si experienta dobandita este bogata, neignorand si componenta financiara care este cu siguranta mai stimulanta.
Companiile straine sunt o capcana si nu le pot oferi ceea ce o companie locala solida le poate pune la dispozitie. Acceptand o slujba aparent mai bine platita, hyper-specializarea dintr-un monstru global le afecteaza perspectivele pe viitor si ii face vulnerabili la schimbarile tehnologice extrem de rapide din piata IT.
Antreprenorii locali pierd pentru ca nu isi pot pune in valoare experienta, cunostintele dobandite in mod real, gestionand in marea majoritate a timpului situatii sub calificarile si experienta lor, alocand prea mult timp acelorasi situatii administrative sau provocari de nivel redus.
Cei care au curajul sa plece la drum intr-o intreprindere de acest gen sunt oameni speciali ale caror competente si-ar gasi cu siguranta locul intr-o intreprindere de dimensiune mai generoasa si de ce nu sa se arate un mediu mai profitabil si mai stabil pe termen lung.
Formula de asociere/colaborare este un detaliu, iar solutii pot fi gasite atunci cand se doreste acest lucru. E mult mai profitabil sa fii o parte mai mica dintr-o placinta mai mare decat sa ai o intreaga placinta minuscula.
Este cel mai potrivit moment pentru ca piata locala de servicii IT sa inceapa consolidarea pentru ca nevoia de servicii locale este in crestere, avand masa critica pentru o companie mare locala, in timp ce nu este inca indeajuns de interesanta pentru un gigant global.In viitorul mediu, este posibil ca tunurile centrelor locale de servicii deja stabilite sa inceapa sa se indrepte si catre Romania, nu doar catre exterior, ceea ce ar face procesul mai dificil.Prin dezvoltarea unei companii locale solide de servicii IT toti cei implicati au de castigat: clienti, angajati si antreprenori.