Există aplicaţii care permit blocarea de la distanţă a telefoanelor sau a laptop-urilor furate
Vi s-a întâmplat să pierdeţi sau să vă fie furat telefonul mobil sau laptop-ul? V-ar interesa să îl puteţi recupera, bloca sau şterge datele critice care se află stocate pe acesta?
Deşi ar fi bine ca răspunsul la prima întrebare să fie în majoritatea cazurilor „Nu”, studiile arată contrariul pentru că, potrivit acestora, 83% din utilizatorii de dispozitive mobile au pierdut cel puţin o dată un asemenea dispozitiv. Dar, indiferent de ce parte a statisticii vă aflaţi, trebuie să ştiţi că există în prezent soluţii prin care să minimizaţi riscurile asociate unui eventual furt sau unei pierderi.
Soluţii pentru laptop-uri
În zona de laptop-uri, principalul promotor este chiar liderul pieţei de microprocesoare pentru acestea, respectiv Intel, care a dezvoltat ceea ce se numeşte Intel Anti-Theft Technology. Aceasta reprezintă o facilitate prezentă în majoritatea procesoarelor de generaţie nouă, ce permite ca ultimă soluţie efectiv blocarea echipamentului de la distanţă, făcându-l inutilizabil pentru cel care vrea să-l folosească. Dacă însă nu doriţi să faceţi acest lucru, există posibilitatea urmăririi utilizatorului care îl foloseşte fraudulos, inclusiv prin localizarea aproximativă a acestuia, ştergerea datelor considerate confidenţiale, trimiterea de mesaje de informare referitoare la gravitatea faptei sau la modalitatea în care echipamentul poate fi înapoiat.
Pentru activarea acestor facilităţi este necesară utilizarea unor aplicaţii software care le gestionează. Există astfel aplicaţii comerciale, cele mai populare venind de la Absolute Software sau Winmagic, sau există aplicaţii gratuite disponibile pentru utilizatorii privaţi, cea mai populară fiind Prey. Acestea se pot instala direct de către utilizatori sau pot fi gestionate de o companie de servicii IT, urmând ca, în cazul în care echipamentul este pierdut sau furat, să poată fi activate toate funcţiile disponibile.
Soluţii pentru dispozitive mobile
În zona de dispozitive mobile (telefoane, PDA-uri etc.), există producători de soluţii anti-virus care dispun şi de soluţii Anti-Theft. Cea propusă de Kaspersky (Mobile Security 9) este în acest moment completă, oferind toate facilităţile, singura limitare fiind faptul că rulează doar pe Symbian (Nokia) şi pe generaţiile anterioare de telefoane cu Windows Mobile. Pentru Android există disponibilă varianta F-Secure, atât Mobile Security (inclusiv Business), cât şi o variantă gratuită numită Anti-Theft for Mobile. Tot în zona aplicaţiilor gratuite, Prey, despre care am amintit în zona laptop-urilor, oferă o soluţie şi pentru Android.
Activarea acestor funcţii pentru dispozitivele mobile se poate face extrem de facil, printr-un simplu SMS, iar pentru cele care dispun de GPS se poate identifica exact locaţia în care se află dispozitivul.
Indiferent de situaţie – dacă e vorba despre o companie care doreşte să-şi protejeze datele, dacă e vorba despre identificarea locaţiei pentru recuperarea echipamentelor sau dacă doriţi blocarea acestora sau a unui utilizator -, e recomandabil să luaţi în calcul utilitatea acestor soluţii.
Articol original: http://www.sfin.ro/articol_21720/cum_iti_protejezi_datele_de_pe_telefon_sau_din_laptop.html