Tendintele moderne precum externalizarea sau atat de la moda si mult uzitatul “cloud” – o alta forma de externalizare – vor afecta iremediabil piata muncii in industria IT. Pentru a se mentine la curent si a nu ramane in urma, specialistii IT trebuie sa ia in considerare dinamica pietei si sa foloseasca inteligent informatiile de care dispun pentru a lua cele mai bune decizii relativ la cariera proprie.
Identific ca specialist IT orice angajat care presteaza o activitate care necesita dezvoltarea unor competente tehnice specializate, incepand de la suport utilizatori si statii de lucru si pana la administrare profesionala de servere, baze de date, comunicatii sau securitate si includ aici si programare. Exclud din aceasta analiza zona de directorat si management de nivel inalt IT pe care o consider o alta categorie.
Probabil ca disputa intre ce este mai bine pentru un specialist – alegerea unui post “caldut” intr-o companie nespecializata sau alegerea unei companii cu core-business in IT – reprezinta in acest moment cea mai importanta decizie pe care trebuie sa o ia un specialist IT relativ la cariera proprie.
Din perspectiva relatiei angajat IT – angajator am identificat trei motive majore pentru care specialistii ar trebui sa evite alegerea prestarii unei functiuni de suport intr-o companie cu un alt obiect de activitate de IT si optarea pentru o cariera intr-o companie specializata:
1) Evitarea plafonarii specialistilor prin lipsa dezvoltarii profesionale
Companiile nespecializate care angajeaza specialisti IT au doua variante: ori decid sa isi afecteze potentialul de inovatie si de utilizare a noilor tehnologii prin evitarea investitiilor in dezvoltarea profesionala a angajatilor IT interni sau isi asuma costurile sau pierderile generate de faptul ca specializarea acestora le va creste valoarea in piata ceea ce va duce la majorari salariale considerabile sau la urmarirea de catre acestia de catre noi oportunitati.
De cele mai multe ori, companiile cu un alt obiect de activitate principal decat IT, in special datorita experientei anterioare in care angajatii au ales sa urmeze alte oportunitati in urma asimilarii de cunostinte si certificari nu au buget sau aleg sa nu investeasca in training de specialitate IT.
Comparativ, o companie specializata va investii continuu in dezvoltarea profesionala a angajatilor avand un interes direct sa se specializeze si sa isi creasca competentele. Va face acest lucru atat formal prin incurajarea obtinerii de certificarii cat si informal prin comunicarea nemijlocita intre specialisti.
2) Evitarea plafonarii evolutiei profesionale in lipsa investitiilor in noile tehnologii
Nu intotdeauna nevoia de a fi la curent cu ultimele tehnologii, necesara pentru a te mentine “in piata” ca specialist este sincronizata cu nevoia reala a companiei in care activeaza specialistul IT, bazata pe criterii pragmatice ca Return On Investment. Tocmai de aceea in aceasta situatie avem de a face cu o poveste clasica de Win-Lose. Ori compania pierde prin acceptarea ultimelor tehnologii doar de dragul tinerii la curent a specialistului sau avem de a face cu “lipsa bugetului” pentru investitii ceea ce afecteaza din nou dezvoltarea profesionala a specialistului.
Iar daca nu lucreaza efectiv cu noile tehnologii, aceasta afecteaza valoarea specialistului IT in piata muncii ceea ce va avea o influenta majora pe termen lung in cariera acestuia.
3) Mediu de lucru competitiv si orientat catre evolutie
Potentialul unui specialist se va dezvolta accelerat intr-o echipa de colegi alaturi de care impartaseste aceleasi valori, au lucruri in comun si au de invatat unii de la ceilalti.
Dincolo de procesul formal stim foarte bine si experimenta personal permament faptul ca asimilam cunostinte in foarte mare masura de la cei mai buni specialisti in domeniul in care activam. Unde pot fi gasiti acesti specialisti? Intr-o companie specializata in care acestia se pot dezvolta.
In plus, cele mai multe companii specializate incurajeaza evolutia profesionala prin programe de training interne si prin baze de date de cunostinte comune la care toti cei implicati le pot dezvolta sau pot apela.
Concluzii
Asa cum se discuta pragmatic in piata, avem de a face uneori cu o “deprofesionalizare” a celor care accepta o slujba de specialist intr-o companie cu un alt domeniu principal decat specializarea de baza a acestora.
Daca pietele avansate au raspuns deja la ce este mai bine pentru un specialist, situatie reliefata de cel mai pragmatica metrica, respectic procentul de externalizare a serviciilor care este in jur de 70% in domeniul IT, in Romania lucrurile sunt inca la inceput.
Companiile care angajeaza specialisti interni in IT fac un deserviciu angajatilor si isi fac un deserviciu propriu. Angajatii nu beneficiaza de potentialul de dezvoltare, infuzia de cunostinte si mediul favorabil pe care le pot obtine intr-o companie specializata iar pe de alta parte companiile nu profita de avantajele externalizarii.
Vremea in care companiile angajau specialisti interni pentru livrarea suportului IT sunt de domeniul trecutului. Beneficiile obtinute in urma contractarii unei companii specializate sunt net superioare atat pentru firmele care apeleaza la aceste servicii, dar mai ales pentru specialistii IT care altfel si-ar afecta pe termen lung potentialul si cariera proprie.