Asa cum a existat generatia de aur in fotbalul din Romania, exista acum o generatie de aur a IT-ului din Romania. Ce facem cu ea?
Exista astazi un grup de specialisti extrem de valorosi si apreciati in domeniul IT. Confirmarea indubitabila a acestor valori vine atat din rezultatele obtinute de tinerii romani la competitiile internationale, cat de numarul mare de specialisti lucreaza in afara tarii, angajati de Google, Microsoft si altii, dar mai ales este confirmat de interesul companiilor mari din IT care creeaza centre de dezvoltare in Romania.
O generatie de aur se naste rar si doar in anumite conditii particulare in care lucruri mici se potrivesc perfect si formeaza un context in care succesul se poate dezvolta. Imi amintesc pentru sustinere de teoria lui Malcolm Gladwell in The Tipping Point in care demonstreaza ca este nevoie de un set de factori particulari relativ minori de ordin social sau economici, dar care se petrec sincron la un moment pentru ca evenimente care au influenteaza major generatii intregi sa se petreaca. Freakonomics a lui Steven Levitt sustine in aceeasi masura teoria. Ambele sunt de studiat.
In Romania daca vorbim de domeniul IT s-au intrepatruns patru fenomene care au favorizat aparitia unei generatii fantastice: calitatea superioara a invatamantului romanesc de dinainte de 89 – care a continuat si in primii ani dupa revolutie -, plus incipienta domeniului IT – ce a permis specialistilor intelegerea incepand de la baza a fenomenului IT- , plus dezvoltarea exploziva a domeniului – ce a determinat si determina o cerere fantastica de specialisti, plus… foamea romanilor – ce s-a constituit in principalul factor motivator de implicare, dedicatie chiar pe alocuri.
Probabil ca Romania nu se va mai intalni cu o asemenea resursa de creiere, intr-o piata cu o valoarea adaugata fantastica, niciodata.
Ce facem cu acesti specialisti?
Astazi, majoritatea specialistilor IT din cei foarte bine pregatiti lucreaza in centre de dezvoltare deschise in Romania ale companiilor mari dezvoltand software pentru clienti din afara tarii. Practic, ca sa fac o paralela cu un domeniu mai palpabil, fac lohn in IT, singura diferenta fiind ca nu presteaza cu mainile ci cu creierele.
Ceea ce nu este un lucru rau, insa valoarea adaugata pentru fiecare individ, pentru grupul de specialisti, pentru industria IT, pentru romani si pentru Romania este extrem de redusa pentru ca in afara unor salarii platite peste medie, nu se creeaza altfel de valoare.
Ca sa ma intorc la aceeasi paralela cu domeniul textil, in domeniul IT, avem la dispozitie creatori de moda de top, care in loc sa creeze modele si sa construiasca brand-uri, se multumesc sa coasa la tiparele create de alti.
Este momentul sa schimbam aceasta stare de fapt a lucrurilor. Specialistii din Romania trebuie sa inceapa sa creeze produse si servicii proprii pe care sa le promoveze in afara tarii. Asa cum a facut Bitdefender, la fel cum a reusit RAV, probabil ca si altii insa foarte putini.
E adevarat, pentru a se intampla acest lucru la o scara mare este nevoie de o sustinere strategica, care poate fi obtinuta. Sunt oameni extraordinari care au reusit la un moment dat lucruri nesperate pentru industrie si imi vine acum in minte Varujan Pambuccian.
Trebuie sa incepem sa cream produse si servicii promovate sub branduri proprii pe care sa le promovam mai ales in afara Romaniei, altfel, acesti specialisti extraordinari, care formeaza generatia de aur a IT-ul romanesc vor avea aceeasi soarta cu cea a omologilor din fotbal.
E momentul sa incepem sa ne schimbam strategia de business si de tara, sa generam schimbarea prin care industria IT, romanii si Romania pot crea si pune in valoare capitalul uman fabulos de care dispune.