Imi amintesc o gluma veche a oamenilor de IT atunci cand vine vorba de cei care au pierdut la un moment dat informatii in format electronic din cauza unor probleme hardware, cum ca acestia s-ar imparti in doar doua mari categorii: cei care au suferit asemenea pierderi si cei care vor suferi. Dincolo de anecdota, aceasta comunica un lucru adevarat si uneori evident. Nu te poti baza exclusiv pe un simplu echipament electronic ce pastreaza la un moment dat informatiile pe care le detii, pentru ca acesta se poate defecta exact atunci cand te astepti mai putin. Computerele au devenit unelte de lucru nelipsite, iar memoria care stocheaza toate informatiile personale sau ale companiilor, extrem de importanta.
Cu cat este mai mare capacitatea de stocare cu atat mai bine, implicit mai multe informatii in acelasi loc si la pachet riscul de a pierde o cantitate mai mare de date la o eventuala defectiune. In plus, laptopurile, din cauza utilizarii mobile, nu fac decat sa inrautateasca situatia. Dati-mi voie sa ma rezum la statistici, dincolo de emotiile asociate unei asemenea „tragedii“: peste 70% dintre angajati s-au aflat in situatia de a pierde datele proprii sau ale companiei dintre diferite cauze: defectiuni hardware, virusi, foc sau alte dezastre, costul acestor pierderi ridicandu-se la nivel mondial la peste 100 de miliarde de euro.
Experienta mi-a aratat ca lipsa de informatii fata de posibilitatea de aparitie a unor asemenea situatii, uneori comoditatea sau specificul „lasa ca merge si asa“ sunt cauzele care genereaza neinstalarea unor solutii de prevenire a acestor evenimente, care pot fi foarte simple, de la copierea manuala, periodica a informatiilor importante pe un CD, DVD sau o memorie externa (flash sau HDD) sau, in cazul unor sisteme profesionale, pot functiona automat, independent si pot garanta lipsa evenimentelor neplacute. Daca va bazati exclusiv pe computerul sau laptopul propriu pentru a stoca documentele dv. sau ale companiei, incercati sa va inchipuiti care ar fi impactul daca acesta s-ar defecta. Nu lasati ca dv. sau compania dv. sa faca parte dintr-o statistica.
Articol original: http://www.financiarul.com/articol_7786/informatii-perene.html