Nu o sa insist asupra situatiei in care o companie sau un utilizator decid cu buna stiinta sa nu foloseasca software original. E problema lor. Am intalnit insa multe companii care ajung in situatia neplacuta de a constata in urma unei verificari ca se afla de fapt in afara conditiilor de licentiere, fara intentie, desi politica interna stipuleaza folosirea de software original. Iar rigoarea legii se aplica si in acest caz.
De ce se intampla acest lucru? Din acelasi motiv pentru care lumea reala este de multe ori diferita de cea ideala sau socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la targ
Se intampla ca laptopul nou preinstalat cu Windows 8 licentiat sa nu fie pe placul unui angajat “important” si acesta gaseste o portita sa ceara un “downgrade”. Uneori, varianta noua de Office nu este compatibila cu cea veche si trebuie gasita o “solutie”. Descarci un software o varianta demo pentru 30 de zile si acesta ramane instalat. Sau pur si simplu in lipsa unei modalitati de control a aplicatiilor instalate un angajat isi poate instala Adobe Acrobat ca sa editeze .pdf-uri, un Adobe Photoshop pentru fotografii sau orice alt soft descarcat de pe torrente si cu care s-a obisnuit acasa.
Cum sa nu ai probleme atunci cand vrei sa fii corect?
Evitarea oricaror riscuri se realizeaza prin implementarea in retea a unei solutii care sa realizeze o scanare detaliata a tuturor aplicatiilor instalate pe statiile de lucru si ulterior monitorizarea instalarilor, update-urilor si a dezinstalarilor de software licentiatiat si nu numai.
Utilizarea unei solutii complete de Software Asset Management (SAM) va furniza initial o radiografie completa a softurilor care necesita licenta, va compara situatia de pe teren cu cea introdusa manual din registrele de evidenta a achizitiilor si apoi se va asigura ca orice instalare va fi raportata imediat responsabilului IT sau administratorului societatii.
O solutie corect implementata identifica nu doar softurile care necesita licenta dar si gradul de utilizare al acestora si tipul licentei necesare. Astfel acolo unde exista softuri achizitionate care sunt nefolosite sau folosite foarte rar pot fi realizate reduceri de costuri prin renuntarea la acele licente. Desigur, in situatia in care exista softuri folosite pentru care nu este recunoscuta o licenta valida, se poate acoperi riscul prin cumpararea sau inchirierea licentei necesare.
Ce solutii exista?
Licentierea corecta software presupune atat acoperirea riscurilor cat si eficientizarea costurilor.
Dupa o analiza detaliata a tuturor solutiilor disponibile, am decis sa folosim la Class IT solutia software Softsee. Aceasta ofera posibilitatea identificarii in timp real a tuturor aplicatiilor folosite si in plus permite managementul acestora (instalare de la distanta, update sau dezinstalari).
Datorita variantelor multiple de licentiere, este recomandabil sa apelati la o companie cu expertiza dovedita care sa realizeze suplimentar o analiza a modalitatii de licentiere curente si sa va consilieze relativ la eventuale modalitati mai eficiente. Am intalnit situatii in care o astfel de analiza a redus costurile cu pana la 20%.
Atunci cand esti constient ca exista un risc asupra afacerii tale, ai doua variante de a dormi linistit. Intotdeauna prima varianta este sa fii indeajuns de nepasator atat sa nu iei in considerare amenintarea. A doua este sa te asiguri ca folosesti o modalitate de evitare a riscurilor.
Pentru mai multe detalii despre aceste soluţii inteligente de inventariere IT şi despre cum le puteţi implementa în beneficiul companiei dumneavoastră, va incurajam sa ne contactati prin intermediul website-ului la adresa www.classit.ro sau direct pe adresa de e-mail office@classit.ro. Sau, pentru cei sociabili, putem comunica si pe pagina oficiala de Facebook (www.facebook.com/classit