Ultimele evenimente de avarie aparute in cloud readuc cu picioarele pe pamant analizele si analistii ce avansau procente irealiste de adoptie a acestora pentru utilizatori sau companii, clatina serios piedestalul pe care acestea se aflau expuse si repozitioneaza abordarea in directia solutiilor hibride ce combina atat solutiile si serviciile locale cat si cele gazduite la distanta.
Reiau foarte pe scurt evenimentele legate de cloud aparute in ultimele 30 de zile, in ordinea in care acestea au avut loc. Sony Playstation Network a fost vizitata de hackeri si nu a functionat mai mult de 3 saptamani.Amazon.com sufera o avarie majora ce afecteaza utilizatorii platformei inclusiv site-uri cunoscute ca Foursquare ce dureaza mai mult de 72 de ore. Apoi, o parte a utilizatorilor Microsoft BPOS sunt afectati de o intrerupere a serviciilor livrate urmata de o intarziere a livrarii mesajelor de email gazduite de acestea. Ca triunghiul sa fie complet, Google Blogger sufera o avarie care face platforma indisponibila pentru mai mult de 48 de ore. Doar cu o luna in urma VMWare (un nume mai putin cunoscut, insa furnizorul celei mai importante solutii de cloud pentru virtualizare de platforme) a suferit la rand doua avarii in interval de cateva zile.
Stau sa ma intreb cati utilizatori sau companii isi permit ca documentele la care au lucrat ieri sa nu fie disponibile astazi, sa nu poata comunica prin email cu partenerii de afaceri sau cel mai grav ca solutiile de tip ERP sau CRM conducere a afacerii sa nu fie disponibile mai mult de 48 de ore. Probabil ca scenariile de mai sus reprezinta cosmarul pentru majoritatea utilizatorilor si companiilor responsabile.
Vorbim totusi de companii cu nume grele in industrie, ce se intampla totusi? Desi dispun uneori de o putere financiara capabila sa genereze investitii importante si sa atrag cei mai buni specialisti acestea nu sunt infailibile!
Care este cauza principala a evenimentelor legate de securitate?
Stiti abordarea: exista doua vesti una buna si una rea. Cu care vreti sa incep? Vestea buna cu care voi incepe este ca realist vorbind datele tale in general nu intereseaza pe nimeni. Vestea rea este ca acum fiind stocate alaturi de datele altor milioane de utilizatori, incep sa fie interesante !
Pana acum datele tale personale sau ale companiei, stocate local pentru tine si distribuit –in multe locuri – din punct de vedere al unui eventual atacator, necesitau un efort mult prea mare pentru un beneficiu relativ mic pentru a deveni o tinta interesanta pentru hackerii foarte bine pregatiti si organizati – vezi grupul anonymous, care a atacat serverele Sony.
Marea schimbare este ca solutiile in cloud atrag ca un magnet persoanele rau intentionate, care acum gasesc intr-un singur loc datele personale ale mai multor utilizatori, uneori de ordinul milioanelor, date ce pot fi foarte interesante in a fi exploatate in scop financiar.
Care este cauza principala a avariilor?
Un prim raspuns si un lucru mai greu de remarcat pentru utilizatori este complexitatea. Cu cat gestionezi un numar mai mare de utilizatori sau stochezi o capacitate mai mare de date cu atat solutia folosita este mai complexa, iar gradul de specializare creste. Cu atat riscul sa se petreaca ceva in afara controlului propriu este mai mare. Gestionarea unei solutii de 10, 100, 1000 de utilizatori este la indemana unui specialist cu cunostinte medii insa gestionarea unei solutii de cateva ori mai complexe este la indemana unor specialisti iar riscurile de derapaje cresc.
Concluzii
Cele doua cauze majore a intreruperilor reprezinta doar o parte a lucrurilor care pot merge prost si care pot duce la indisponibilitate.
Nu e deloc momentul ca cineva sa se grabeasca sa adopte exclusiv solutiile in cloud inainte ca cei mai importanti provideri sa invete sa asigure disponibilitatea necesara functionarii neintrerupte a acestora. In afara acestor companii, accesul la serviciile in cloud depinde suplimentar de furnizorul de servicii de comunicatii, iar dependenta este atat la platforma cat si la utilizator.
Dependinta de toti acesti factori constituie cel mai important argument impotriva unei strategii de migrare exclusiva in cloud a datelor sau aplicatiilor proprii. Daca accesul la datele sau la aplicatiile tale conteaza ai nevoie de o strategie hibrida, mixta, in care sa stochezi datele si aplicatiile atat local cat si in cloud. Daca operarea locala nu este posibila, lucrezi in cloud. Daca cloud nu functioneaza, te intorci inapoi local. Astfel disponibiltatea ta creste si beneficiezi de avantajele ambelor lumi.
Link articol: http://blogulmba.ro/luna-de-miere-a-solutiilor-in-cloud-s-a-terminat-mult-inainte-sa-inceapa/