Particip cu placere la evenimente si un motiv important este ca incerc sa invat permanent de la cei pe care ii vad in actiune. La ultimul eveniment la care am participat, Antreprenor 2010, am avut o discutie foarte interesanta cu Andrei Pitis in care constatam ca cea mai mare parte a speaker-ilor nu ar fi primit nota de trecere relativ la modalitatea de prezentare a informatiilor transmise (probabil ca suntem si foarte critici), cea mai reusita prezentare fiind cea a Ancai Bidian.
La Class IT am decis cu mult timp in urma sa ii incurajez pe colegii mei sa sustina cat mai multe prezentari la diferite evenimente. Indiferent ca sunt in fata unei audiente mici, mari sau foarte mari, indiferent de cine sunt organizate intalnirile, evenimentele sau conferintele, mi-am propus sa le dau incredere si sa ii incurajez sa isi invinga lipsa de experienta si sa vorbeasc.
Urmeaza un alt eveniment – Agora Technology Conference – si ca de fiecare data revin cererile pentru tips&tricks. Nu sunt un expert insa pot vorbi din experienta – am livrat pana acum cateva zeci de prezentari, cu un feedback bun din partea audientei – si ca sa ma ajut pe mine cat si pe colegii mei o sa sumarizez cele mai importante lucruri pe care le urmaresc pentru o prezentare de succes.
Cel mai important lucru este sa te pregatesti temeinic inainte de prezentare. Principiul pe care il folosesc in general ca “Lipsa de experienta o compensezi prin pregatire” se aplica si aici, cu precizarea ca pregatirea este esentiala chiar si atunci cand ai adunat experienta doar ca proportia scade la 85% in loc de 95% in primul caz ! Ca sa parafrazez un principiu din real estate, unde cele mai importante trei lucruri importante sunt: locatia, locatia si… locatia, atunci cand ai de facut o prezentare cele mai importante trei lucruri sunt: pregatirea, pregatirea si… pregatirea.
Pregateste-te in primul rand relativ la audienta. Cine sunt? Ce nevoi au? Apoi de ce te asculta? Ce asteptari au de la tine? In final, de ce le vorbesti? Ce vrei sa obtii de la ei? Care este actiunea pe care o astepti in urma prezentarii? Pornind de aici va puteti concepe prezentarea care sa “atinga” audienta si sa obtineti rezultatele dorite. Sigur, e dificil si necesita timp si 🙂 pregatire, insa daca vreti sa obtineti un rezultat de la audienta aceasta este singura cale !
Pregateste-te temeinic relativ la modalitatea prin care le vei atrage atentia inca de la inceput ! Exista varianta de a folosi o gluma la inceput, insa personal consider ca exista posibilitati mai potrivite:
1. Prezentati o problema care are nevoie de o solutie. De exemplu in zona in care activez: “Conform ultimului studiu CED in urmatorii 5 ani departamentele IT se vor reduce cu 75% ! O amenintare?“
2. Folositi o intrebare retorica apoi prezentati un obiectiv comun. De exemplu: “Cati din aceasta sala isi doresc sa castige mai mult cu 50%? Si eu imi doresc acelasi lucru si putem vedea impreuna care sunt solutiile daca imi acordati atentia dvs.”
3. Daca doriti sa fiti mai plin de forta puteti intoarce afirmatia in sens contrar pentru a atrage atentia tuturor intr-un mod mai agresiv: “Conform evolutiei situatiei economice 20% din audienta prezenta isi va pierde job-ul in urmatoarele 12 luni”.
4. Spuneti propria poveste. Mai ales in cadrul antreprenorilor functioneaza excelent. De exemplu in cazul meu: “In urma cu 5 ani de zile, exact in aceasta perioada eram in situatia de a lucra 18 ore/zi si aduceam bani de acasa pentru a sustine afacerea. Probabil ca daca cineva mi-ar fi oferit un job decent, as fi acceptat. Am gasit insa solutii de a trece peste aceasta situatie si sunt in aceasta seara pentru a impartasii cu dvs. experienta avuta”.
5. Subliniati inca de la inceput beneficiul ce urmeaza sa fie obtinut in urma ascultarii prezentarii. De exemplu: “Am pregatit in aceasta seara 5 sfaturi concrete pentru companii mici si mijlocii prin care pot eficientiza activitatea si reduce costurile cu departamentul IT. In general cei care au urmat aceste recomandari au crescut eficienta sau au redus costurile cu pana la 30%”.
Conecteaza-te cu audienta comunicandu-le ce aveti in comun. De exemplu, in cazul meu atunci cand discut cu oamenii de IT nu ezit niciodata sa le comunic ca in urma cu 10 ani am inceput ca administrator de retea ! Acum, comunica-le cat de incantat esti sa fii acolo si cat de mult apreciezi ca si-au investit timpul pentru a fi prezenti la eveniment pentru a te urmari.
Pregateste continutul astfel incat sa oferi balanta potrivita cu evenimentul intre oferirea de informatii (lucruri pe care nu le cunoasteau inainte de eveniment si acum pot determina la o schimbare), persuasiune, inspiratie si motivatie (intrinseca) si umor.
Livreaza continutul in jurul a trei puncte importante ! Poti folosi mai putine chiar dar in nici un caz mai multe. Brian Tracy sugereaza la acest punct sa folosim tehnica numita PREP: Point Of View, Reasons for your Point of View, Examples, Point of View reinstataed ! Impartaseste astfel parerea ta, ofera argumente, adauga un exemplu si in final subliniaza din nou punctul tau de vedere.
Zambeste, alterneaza rational-emotional prin oferirea unei informatii intotdeauna alaturi de umor sau o fotografie astfel incat ca audienta sa isi tina active anbele emisfere cerebrale, pune intrebari audientei, fii entuziast, adreseaza-te “comunicand” vizual doar cu o persoana din sala la un moment dat pentru 5-10 cuvinte, opreste-te pentru a sublinia punctele importante, variaza ritmul si volumul discursului in functie de mesajul transmis, mai ales pentru punctele cheie ale prezentarii si foloseste comunicarea non-verbala in special miscarile trunchiului si a bratelor pentru a atrage atentia.
Repeta cat de mult te bucuri sa fii acolo, cat apreciezi audienta, ambianta sau locatia, parafrazeaza invitatii anteriori.
Adu un element la moda subliniind dorinta de a continua dialogul cu audienta prin folosirea social-media – Puteti gasi in ultimul slide retele sociale prin care putem continua discutia avuta.” – dar inchide prezentarea cu o “chemare la actiune” puternica De exemplu: “Doamnelor si domnilor, alaturati-va companiile care au reusit deja sa eficientizeze activitatea si sa reduca costurile asociate activitatii IT!
Pregateste-te repetand prezentarea in minte, in fata unei audiente familiare sau inregistreaz-o pe mobil si repeta pana cand tu ca cel mai critic critic esti multumit de rezultat.
Voi lasa in engleza cele mai importante trei reguli ale unei prezentari de succes pe care le-am invatat tot de la Brian Tracy:
1. Tell them what you’re going to tell them, tell them and then tell them what you told them.
2. Have a good opening and a good closing and put them as close together as possible.
3. Be prepared, be brief and be seated !
Bafta !