Independenta si usurinta in utilizare vor genera urmatoarea evolutie in cazul transferurilor de date, in cadrul companiei sau acasa, iar retelele fara fir de tip WiFi detin prim-planul in acest proces
De ce fara fir?
Beneficiul principal al unei retele fara fir este mobilitatea oferita in interiorul spatiului acoperit de aceasta. Puteti scapa de firele de pe birou si, de asemenea, in cazul in care aveti la dispozitie un laptop il puteti folosi si in alte spatii decat biroul propriu.
In plus, experienta ne-a aratat ca, in anumite situatii, instalarea unei retele cu fir nu este posibila in cladiri vechi, de patrimoniu, sau atunci cand amenajarea interioara a fost deja finalizata si nu se doreste stricarea aspectului prin gaurirea asociata instalarii retelelor cu fir sau aplicarea de paturi de cablu la suprafata.
Demistificarea tehnologiei
Retelele fara fir mai poarta si denumirea de WLAN, respectiv Wireless LAN, retele locale fara fir, iar tehnologia folosita poarta denumirea generica de WiFi. Sub aceasta denumire se grupeaza cateva standarde reunite sub denumirea 802.11, cu cateva „arome”: a, b, g si g+, care se diferentiaza in functie de viteza si acoperirea oferita.
Cel mai popular standard WiFi la momentul actual ofera o viteza de 54 Mbps, in lucru aflandu-se si o noua varianta, care promite sa ofere acoperire dubla si viteze sensibil mai mari.
Dincolo de aceste doua aspecte importante, atunci cand trebuie luata o decizie referitoare la instalarea unei retele fara fir mai exista cateva aspecte de baza care trebuie avute in vedere, si anume: costurile, performanta si securitatea. Vom compara in continuare aceste aspecte relativ la modalitatea traditionala de realizare a retelelor, prin fir.
Costurile
In cazul unei solutii fara fir, costurile asociate sunt legate de echipamentul de transmisie fara fir si de placile wireless necesare statiilor de lucru care se vor conecta la retea. Cele mai multe laptop-uri au deja inclusa placa de retea wireless, deci nu este nevoie de o cheltuiala suplimentara in acest caz. Costul unui echipament wireless de buna calitate se gaseste in jurul valorii de 100 de euro, un echipament putand suporta in mod optim un numar de maximum 10 statii de lucru, in cazul in care doriti conectarea unui numar superior de computere fiind necesara achizitia mai multor echipamente. Costul unei placi de retea wireless pentru o statie de lucru se situeaza in jurul valorii de 30 euro. In functie de raportul statii de lucru/laptop-uri, costurile pot varia, ca un maxim insa putem socoti costul pe port in jurul valorii de 40 de euro.
In situatia unei retele cablate, costurile implica, pe de o parte, echipamentele – switch-uri si placi de retea – si costul cablarii structurate. Din experienta, costul pe port pentru cablarea structurata realizata de o companie de profil se situeaza in jurul valorii de 50 euro/port, la care se adauga costurile cu echipamentele, pentru un total in jurul valorii de 60 euro pentru un port.
Performanta
Performanta maxima teoretica in cazul folosirii unei solutii fara fir este de 54 Mbps, folosind standardul cel mai raspandit astazi. Practica instalarii si administrarii unui numar mare de retele de acest tip ne-a aratat ca, in realitate, aceasta viteza nu depaseste 20 Mbps, mai mult decat atat, in cazul unui numar de statii de lucru care comunica simultan, viteza totala se imparte la numarul acestora, ajungand la o valoare de sub 10 Mbps.
In functie de necesitatile proprii de transfer in reteaua locala, aceasta valoare poate fi acoperitoare sau nu si difera in primul rand in functie de tipul afacerii. De exemplu, pentru un cabinet de avocatura in care activitatea se desfasoara in editoare de texte cu fisiere a caror dimensiune se regaseste in jurul valorii de 0,5 MB, va fi suficienta. Insa pentru un mic cabinet de arhitectura, in care dimensiunea fisierelor transferate in retea este mult mai mare, s-ar putea ca aceasta limitare sa constituie o problema si sa ingreuneze activitatea.
Pentru acasa insa, viteza in cazul folosirii unei asemenea solutii este suficienta.
De cealalta parte, viteza unei retele cablate tipice este de 100 Mbps nepartajat pentru fiecare statie de lucru implicata. Este o viteza net superioara unei solutii fara fir, in functie de colaborarea angajatilor in retea si de transferul de fisiere existent putandu-se constitui intr-un factor de crestere a productivitatii.
Securitatea
Este evident ca vorbind de semnale radio, securitatea solutiei fara fir este din start dezavantajata comparativ cu o solutie cablata. Problema securitatii a fost, pana de curand, bariera principala de adoptare a retelelor fara fir. Primele standarde de securitate s-au dovedit ineficiente, si anunturile relativ la vulnerabilitatea acestora au tinut prima pagina a presei de specialitate si au ajuns in rubrica de IT a presei generaliste. De aceea, multi utilizatori au inceput sa se teama de folosirea solutiilor fara fir si pe buna dreptate.
Configurarea implicita a dispozitivelor fara fir este in general fara niciun nivel de securitate, ceea ce, pentru un utilizator fara cunostinte avansate, este, in 90% din cazuri, configuratia care va fi folosita. Acest lucru poate duce la deschiderea portilor pentru accesul in reteaua proprie al unor persoane neautorizate, care poate duce la scurgeri de date, ceea ce reprezinta un risc major.
Producatorii de echipamente fara fir se straduiesc ca instalarea si configurarea sa decurga cat mai usor, iar toate aceste riscuri pot fi evitate in cazul folosirii solutiilor moderne de protectie. Daca nu sunteti speriat de configurarea proprie a securitatii retelei, incercati sa realizati acest lucru. Pentru o protectie maxima trebuie folosite chei de criptare WPA2 si o protectie suplimentara a accesului prin identificarea unica a fiecarei statii de lucru prin adresa MAC.
Pentru a evita orice risc, va recomandam, in cazul folosirii unei solutii fara fir, sa apelati la un specialist, ceea ce, din acest punct de vedere, este posibil sa implice un cost suplimentar.
Concluzii
Foarte probabil ca fenomenul intalnit in cazul telefoniei mobile versus telefonie fixa se va replica si in cazul transferurilor de date. Cu exceptia catorva cazuri particulare, in care ratele de transfer necesare nu acopera necesitatile, pentru 90% din companii sau utilizatorii de acasa retelele fara fir reprezinta astazi o alternativa viabila. In plus, odata cu ratificarea standardului nou ce ofera atat o acoperire imbunatatita, cat si rate de transfer net superioare, din ce in ce mai multe companii, in special mici si mijlocii, vor lua in considerare aceasta alternativa si o vor implementa.
Probabil ca vechea modalitate de interconectare cu ajutorul cablurilor va disparea cel putin pentru acest segment de companii, care vor aprecia usurinta si costurile reduse de instalare – mai ales in cazul schimbarii periodice a sediilor, pe masura cresterii.
Articol original: http://www.sfin.ro/articol_9642/retelele_wifi_tind_sa_le_inlocuiasca_pe_cele_clasice.html