Solutiile de Business Intelligence va pot aduce mai multa agilitate in luarea deciziilor prin oferirea de informatii relevante extrase din bazele dvs. de date, prezentate intuitiv, generand simultan un cost de realizare al rapoartelor mai scazut decat abordarile traditionale.
SUNT INTERESAT, CARE SUNT SOLUTIILE CARE EXISTA?
BUSINESS INTELLIGENCE POTRIVIT PENTRU UN STARTUP SAU PENTRU COMPANII MICI SI MEDII
Daca analizam volumele de investitii necesare pentru implementarea unui sistem de Business Intelligence traditional, putem ajunge la anumite nivele prohibitive pentru companiile emergente. Dar exista si exceptii notabile. Exista si solutii open-source, in care costurile de licentiere sunt practic nule. Acestea ofera insa anumite constrangeri, printre care se numara lipsa unui serviciu de suport adecvat, a unei documentatii complete sau a stabilitatii.
Mai interesant este faptul ca unele solutii comerciale ofera si alternative gratuite ale aplicatiei, disponibile pe timp nelimitat, chiar si in conjunctie cu orice sursa de date. Unele se distribuie gratuit chiar impreuna cu un set complet de tutorial si material bibliografic.
Exista un numar mare de solutii de BI – acronimul des folosit pentru a simplifica adresarea catre solutiile de BI, cu o pozitionare diferita in piata, conform Gartner. In functie de dimensiunea companiei si obiectivele implementarii unei solutii de BI valoarea adaugata de solutie raportat la costul acesteia poate sa difere foarte mult. Experienta pe care o avem pana in acest moment a fost concentrata pe solutiile Microsoft BI, SAS, Tibo Software, Panorama si QlikTech (QlikView)
VALOAREA ADUSA DE BUSINESS INTELLIGENCE INTR-O COMPANIE
Aplicatiile de Business Intelligence difera intre ele semnificativ prin performantele de care dau dovada: timpul de raspuns in efectuarea calculelor, volumul de date ce poate fi procesat/prelucrat, viteza de implementare sustinuta, usurinta de a face modificari ulterioare si de a impartasi cu colegii rezultatele obtinute. Pentru a putea aduce la un numitor comun ofertele, uneori extrem de variate, va recomandam sa calculati indicatorul TCO (Total Cost of Ownership) alaturi de evaluarea amortizarii investitiilor.
Atentie insa la costurile ascunse, indirect, cum ar fi cele de operare/invatare/intretinere/modificare sau cele datorate unor timpi de implementare ridicati.
Aplicatiile BI ofera informatii pe care nimeni si nici o aplicatie nu le poate oferi mai rapid. Timpul castigat poate fi folosit, in functie de industrie si de specificul companiei dumneavoastre, pentru identificarea altor aspecte legate de informatiile disponibile sau pentru activitati ce aduc valoare suplimentara companiei. Pana la urma timpul de management inseamna decizie, iar decizia are valoare doar daca survine in momentul potrivit.
In plus, acuratetea datelor oferite de Business Intelligence conduce la decizii cu grad scazut de risc, eliminandu-se tot mai mult deciziile luate pe impresii, amintiri sau guestimations.
Trebuie sa nu uitati ca softurile BI nu inlocuiesc oamenii, ci permit angajatilor sa se ocupe de probleme mult mai importante ce aduc profit mai mare companiei, bazandu-se pe informatiile extrase rapid din baza de date prin intermediul platformei BI. Altfel spus, o companie ce detine tehnologii avansate BI va fi tot timpul cu cel putin un pas inaintea altor companii prin eficienta.
BENEFICII
Beneficiile de care va veti bucura in urma implementarii unui sistem de Business Intelligence provin din doua directii principale:
- Economia de timp pentru echipa manageriala si de suport decizional, cu realocarea resurselor umane in zone de eficienta mai ridicata
- Cresterea calitatii deciziilor manageriale determinate de accesul simplifcat, intuitiv, la informatie relevanta si degrevarea echipei umane de taskurile de procesare.
Programele de Business Intelligence va permit identificarea rapida a informatiilor pe baza carora se vor face analiza intr-o baza de date foarte bogata. Acestea sunt prelucrate cu usurinta si se pot afisa intr-un mod intuitiv. Puteti folosi indicatori de performanta predefiniti, de regula formule complexe, dar sistemele moderne de BI permit si calcule pe indicatori noi, definite direct de catre utilizator. Informatiile va sunt in final prezentate intr-un mod vizual simplificat (tabele ierarhice, grafice avansate, rapoarte interactive).
Tendinta curenta a aplicatiilor de Business Intelligence este de a automatiza complet procedurile de selectare a setului de date si de a aduce la un numitor comun cele mai intalnite tipuri de baze de date prin crearea unor machete multicompatibile.