Mihaela Naftanaila de la Romania Libera m-a rugat sa ii scriu cateva randuri despre experienta mea de pana acum in antreprenoriat. Am facut-o cu mare placere, vedeti mai jos ce a rezultat.
“Dacă alte firme au dat afară pe capete angajaţi, au tăiat din costuri şi au renunţat la planurile de dezvoltare, în industria IT lucrurile au mers înainte. Antreprenori tineri, de până în 30 de ani, care şi-au clădit afaceri sănătoase, au rezistat cu brio recesiunii. Au inovat şi astfel au înregistrat vânzări de milioane de euro.
Au în jur de 30 de ani, sunt pasionaţi de tehnologie şi deja au pus la punct business-uri de milioane de euro, pe care au reuşit să le dezvolte în plină criză. Tinerii antreprenori Mihai Pătraşcu, George Lemnaru şi Bogdan Tudor au ales să rămână în România şi să dezvolte proiecte relevante, unele chiar la nivel internaţional, iar dacă lucrurile vor merge bine vor încerca să aducă acasă şi alţi specialişti de vârsta lor plecaţi peste hotare. Până acum, cei trei au demonstrat că şi la noi se pot face afaceri sustenabile, fără ca la mijloc să se găsească contracte cu statul sau conexiuni dubioase cu lumea politică.
De la un birou minuscul la 2 milioane de euro cifră de afaceri
În industria IT s-a lansat Bogdan Tudor (33 de ani), care a pus la punct o companie ce oferă servicii externalizate de IT. În anii de criză, 2008-2010, când alte companii puneau lacătul pe uşă, Class IT, compania condusă de Bogdan Tudor, s-a aflat în plină dezvoltare, spre exemplu şi-a dublat personalul, a deschis noi birouri în ţară, şi-a mărit portofoliul, a început să colaboreze cu companii din Marea Britanie şi Cehia. Nu întâmplător, a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri care a depăşit două milioane de euro.
Printre clienţi săi se numără acum Astra Asigurări, Cargill, Deloitte, Coca-Cola Hellenic, MSD sau Zentiva.
„Am pornit la drum în 2001, cu un singur angajat şi un birou minuscul, şi astăzi suntem o echipă de peste 115 specialişti. Profitul nu este însă foarte mare pentru că reinvestim cea mai mare parte în echipamente, sisteme performante de lucru sau în certificare şi training pentru angajaţi”, spune Bogdan. Ca şi ceilalţi tineri antreprenori, recunoaşte că nu e uşor, mai ales într-un domeniu în care competiţia este acerbă. „Piaţa de outsourcing va avea un trend ascendent accelerat, deoarece multe companii au început să înţeleagă beneficiile pe care le aduce externalizarea. Singura şansă de a rezista şi de a te creşte în această piaţă este să dezvolţi servicii mai bune decât concurenţa”, spune Bogdan.
Marketingul şi vânzările au resuscitat industria IT
Industria IT din România s-a dezvoltat într-un ritm ameţitor în ultimii 12 ani. Numărul utilizatorilor de internet aproape că s-a triplat, ajungând la opt milioane. „Să nu uităm că România a avut unul dintre primele calculatoare din lume, creat în 1957. Industria a avut însă o cădere majoră în anii 1990, nu pentru că ne lipseau specialiştii, ci pentru că nu aveam acoperite zonele de marketing şi vânzări”, spune Varujan Pambuccian, specialist în IT şi membru în Comisia pentru tehnologia informaţiei în Parlament. După o stagnare a industriei care a durat aproximativ zece ani, domeniul IT şi-a revenit spectaculos. „Au fost mulţi ingineri şi programatori care au plecat în străinătate şi care apoi au trimis contracte în ţară, ceea ce a făcut ca industria să înregistreze o creştere firească”, mai spune Pambuccian. Astăzi aproape că nu mai există firmă care să nu aibă un website. Totuşi, încă puţine companii (aproximativ 7,51%) recurg la vânzările online.”
Articol original: http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/tineri-si-cu-afaceri-de-milioane-de-euro-articol-integral-253608-pagina2.html#top_articol .