Astazi, accesul la resursele online de educatie face acest lucru disponibil pentru toti. Exista disponibile indeajuns de multe resurse pentru educatie astfel incat diferenta intre a deveni mai pregatit sau nu este sa vrei sa depui efortul de a evolua.
Am identificat peste 10 asemenea initiative, disponible online: Coursera, Udacity, Open Learning Institure, MIT Open Courseware, Wikiversity, iTunes U, Open Education Database, Open Culture, Alison si Academic Earth. Fiecare ofera cursuri care pot fi de ajutor, si va incurajez sa le analizati individual pe fiecare. Selectia proprie, am facut-o in functie de calitatea si originalitatea continutului si relevanta pentru afaceri (multe ofera foarte mult continut strict academic).
Trei dintre acestea ofera cel mai bogat continut pentru educatia in afaceri, oferind mangaerilor, antreprenorilor sau celor care doresc sa evolueze, resurse foarte valoroase pentru evolutie.
1. Coursera
Este cea mai completa resursa din punct de vedere al continutului si cea care acorda cea mai mare atentie la detalii. Poti urma cursuri gratuite sau contra unui curs modic poti obtine si o diploma de absolvire.
Cursurile au atat o zona de “predare virtuala” care combina continutul video cu interactivitatea, cat si o zona de evaluare imediat dupa curs sau periodic, de genul examenelor.
Am ramas foarte placut impresionat de rafinamentul si calitatea cursurilor, iar cele mai multe sunt monitorizate de un profesor ceea ce imbunatateste dramatic calitatea acestora.
Este site-ul care se aproape cel mai mult de calitatea cursurilor in clasa.
2. Alison
O resursa mai simpla, cu titluri interesante. Continutul nu este la fel de rafinat ca la Coursera, insa poate fi mai practic, mai simplu de urmarit, mai usor de urmat si pe termen mai scurt.
In general sunt videoclipuri din diferite surse, sustinute de antreprenori recunoscuti si care nu sunt urmate intotdeauna de quiz-uri sau examene formale.
3. MIT Open Courseware
Alaturarea numelui MIT de cursurile online ar trebui sa reprezinte o garantie a calitati si exact acest lucru se intampla. Desi sunt publicate doar materialele cursurilor nu si cursurile in sine, acestea sunt de foarte buna calitate si pot fi folosite oricand ca referinta.
Daca cauti resursele necesare pentru studiul individual acesta este locul cel mai potrivit, desi lipsa continutului video nu face resursa atat de atractiva.
Ca doua ultime resurse mai putin formale dar foarte utile, recomand TED si Youtube.
Cel putin un videoclip urmarit in fiecare saptamana pe TED va va oferi posibilitatea sa descoperiti lucruri noi si interesante, iar daca le urmariti cu cei care va impartasesc pasiunile si le discutati apoi e cu atat mai bine.
Youtube ofera de asemenea resurse utile, sub forma canalelor oferite de universitati. Eu urmaresc Hardvard Business Review, Stanford
Astazi lipsa de timp si de resurse nu mai reprezinta o scuza valabila pentru lipsa de evolutie. Cei care isi dezvolta abilitatile de a invata continuu si de a aplica ceea ce stiu atat in scop profesional, cat si personal au capacitatea sa dezvolte o viata mai buna, sa se schimbe atat pe ei cat si lumea in care traiesc.