Conexiunea la Internet de acasa are viteza redusa? Sau este prea rapida? Cu sanse reduse de a ne incadra in cea de-a doua situatie, chiar si asa ambele variante reprezinta situatii des intalnite, care comunica dimensionarea incorecta din punctul de vedere al necesitatilor reale – in prima situatie, sau financiar, din punctul de vedere al valorii abonamentului – in cea de-a doua
Dupa parcurgerea primei parti a articolului nostru, cititorii acestuia au toate informatiile necesare pentru a lua o decizie corecta asupra solutiei potrivite de conectare fara fir in afara biroului. In aceasta parte vom analiza variantele de conexiuni la Internet fixe existente pe piata locala pentru utilizatorii privati, pentru acasa, iar in ultima parte vom analiza solutiile de conectare pentru afaceri.
Solutii tehnice
Orice conexiune mobila poate fi folosita si dintr-un loc fix, de acasa, iar daca necesitatile pe care le aveti nu depasesc sfera activitatilor legate de birou, respectiv trimiterea de mesaje electronice sau navigarea pe Internet, este posibil ca utilizarea acesteia sa fie o solutie convenabila.
In cazul in care doriti sa folositi conexiunea la Internet pentru descarcarea de aplicatii, vizionarea de continut video sau videoconferinte, ascultarea sau descarcarea de fisiere audio de pe Internet sau pentru telefonie V.O.IP, trebuie sa luati in considerare instalarea unei conexiuni la Internet fixe.
Ce aduce in plus o conexiune fixa? O viteza superioara solutiilor mobile si ofera, de asemenea, un cost redus semnificativ raportat la cantitatea de informatii accesate.
Din punctil de vedere al variantelor de conectare, avem la dispozitie solutiile oferite de operatorii traditionali, precum furnizorii de telefonie fixa sau cablu TV, si o particularitate interesanta a pietei locale – asa-numitele retele de bloc sau retele de cartier.
Solutiile tehnice de conectare difera in functie de furnizor. Astfel, tehnologia ADSL, oferita de Romtelecom, foloseste liniile telefonice deja existente, peste care se instaleaza un convertor care va permite folosirea in paralel a liniei, atat pentru convorbiri telefonice, cat si pentru Internet. Companiile de cablu TV instaleaza un dispozitiv similar in alta tehnologie, numita CATV, care, peste cablul de televiziune existent, va furniza comunicatii de date. Retelele de bloc sau de cartier folosesc standardul Ethernet, popular pentru retelele de birou, cu ajutorul caruia se conecteaza direct computerele utilizatorilor la retea.
In acest caz, nu putem vorbi despre o solutie profesionala, de multe ori modalitatea tehnica de conectare nefiind potrivita unui utilizator pretentios.
Cum alegem? Trebuie sa luam in considerare necesitatile reale, transpuse in viteza de transfer oferita si valoarea contractului, precum si stabilitatea si disponibilitatea solutiei. Un alt aspect important, de cele mai multe ori descoperit ulterior semnarii contractului, cand, de cele mai multe ori, este prea tarziu, e calitatea suportului de specialitate oferit.
In plus, fiecare oferta ascunde capcanele proprii, cum este, de regula, cazul TVA-ului. Toate ofertele comunica preturile “uitand” sa precizeze ca valorile mentionate nu contin cei 19% suplimentari!
ClickNet
Analizand conexiunile ClickNet de la Romtelecom instalate, am remarcat ca viteza comunicata, desi promovata ca maximala, este atinsa in majoritatea situatiilor, ceea ce constituie un punct important.
Pe masura ce numarul de utilizatori ai acestor conexiuni va creste, este posibil sa apara scaderi de performanta, dar, avand instalate conexiuni de acest fel inca de la lansarea serviciului, in 2005, va putem confirma ca acest lucru nu s-a intamplat pana acum.
Instalarea solutiei decurge in general destul de rapid si fara dificultati, problemele initiale avute la lansarea serviciului, cand existau modemuri si nu erau porturi in centrala si apoi invers, fiind depasite.
Uneori insa modemul oferit sufera de mici sincope, in anumite situatii acesta deconectandu-se si necesitand restartarea de catre utilizator, in aceste situatii serviciul tehnic fiind de ajutor. Apelurile in timpul programului sunt preluate intr-un interval rezonabil, iar personalul tehnic isi face treaba in mod eficient.
Ca o impresie generala, serviciul este unul conform asteptarilor pe care le-ar putea avea un abonat de la Romtelecom.
RDS
Solutiile CATV ale RDS ofera destul de rar viteza promisa, aceste cazuri fiind, de fapt, exceptiile de la regula. In cele mai multe situatii, viteza atinsa este de cateva ori mai redusa, aceasta nefiind contrar promisiunilor facute, care vorbesc de o banda maxima. Este frustrant totusi ca viteza oferita sa nu se ridice la asteptarile utilizatorilor.
Problemele aparute in functionare sunt reduse, acesta fiind un punct forte al conexiunilor RDS.
Chiar si asa insa, atunci cand apare o problema, exista o reala dificultate in a reusi sa contactezi suportul tehnic. Uneori este nevoie de repetarea apelurilor de cateva zeci de ori pana la raspunsul unui operator, al carui ajutor este, de cele mai multe ori, irelevant.
Tragand linie, este evident necesara imbunatatirea relatiei cu clientii, pe ansamblu insa conexiunile RDS fiind stabile si disponibile atunci cand ai nevoie.
Astral-UPC
Din punctul de vedere al vitezei oferite, la Astral lucrurile stau undeva la mijloc, vitezele reale neatingandu-le decat foarte rar pe cele comunicate (ca maxime), situandu-se, in medie, undeva la 50% din acestea. Conexiunea este una stabila, iar suportul tehnic isi face treaba satisfacator.
Am remarcat insa cateva situatii neplacute, atunci cand problemele nu se pot rezolva la telefon si este nevoie de interventia locala. Programarea acestei interventii se face pentru a doua zi sau a treia zi daca “nu exista echipa disponibila”. Acest fapt ar putea fi acceptabil pentru o parte din utilizatori, insa pentru majoritatea acestora probabil ca reprezinta un punct slab al serviciului.
Concluzionand, relativ la conexiunile Astral se poate spune ca acestea reprezinta un compromis acceptabil intre asteptarile avute si pretul platit.
Printre blocuri
In functie de asteptari si necesitati, retelele de cartier pot reprezenta sau nu o alternativa. Pentru a verifica daca exista astfel de retele in zona unde locuiti, e suficient sa dati o cautare pe Internet dupa cheia „zona + retele cartier”. Probabil ca vor aparea mai multe rezultate, dar puteti obtine informatii suplimentare urmand link-urile sau sunand la telefonul afisat. Indiferent de firma aleasa, majoritatea ofera aceleasi conditii de conectare.
Viteza de transfer depaseste in majoritatea cazurilor solutiile celorlalti operatori, mai ales in Romania, sau intre utilizatorii acestora. Va trebui sa va inarmati cu rabdare insa cand este vorba de suportul tehnic, modalitatea de organizare a acestora fiind inca departe de a operatorilor traditionali. De asemenea, solutia de conectare este posibil sa va surprinda, in anumite cazuri cablul intrand pe geam si fiind tras de la un vecin. In functie de retea, stabilitatea conexiunii poate sa difere destul de mult, asa ca va puteti astepta la unele intreruperi intempestive, generale, care vor fi rezolvate insa de fiecare data.
Toate aceste lucruri sunt insa pe cale sa se schimbe, o parte a acestor retele incepand sa fie cumparate si integrate in operatori importanti ca Airbites, parte a Swisscom sau chiar de catre RDS.
In cazul in care luati in considerare sharingul de fisiere de orice fel, va trebui sa aveti in vedere folosirea unei astfel de retele datorita vitezei net superioare oferite pe plan local si chiar in Romania.
Concluzii
Gasirea conexiunii potrivite pentru acasa trebuie sa plece de la necesitatile avute si de la asteptarile fata de solutiile existente. Decizia trebuie luata avand in vedere bugetul disponibil si nevoile reale.
In functie de locatia in care va aflati, este posibil insa ca nu toate solutiile sa fie disponibile. RDS si Astral au zonele clar delimitate, solutiile nefiind disponibile decat in zonele de acoperire cu cablu ale fiecaruia. De asemenea, pentru solutiile Romtelecom este nevoie de existenta unei linii telefonice. In costul total va trebui luata in considerare si valoarea abonamentului de cablu, respectiv de telefonie.
Articol original: http://www.sfin.ro/articol_8448/www_cum_ma_conectez_la_internet_ro.html