Va nedumeresc preturile conexiunilor de la birou comparativ cu conexiunile ieftine promovate de operatori pentru acasa, cu capacitate generoasa si preturi reduse, tratate in articolul anterior? Principala diferenta este modalitatea de alocare a capacitatii puse la dispozitie
Demitizarea jargonului
Capacitatea, numita si latime de banda – din englezul bandwidth -, mai scurt banda sau, uneori, viteza, este masurata in kilobiti pe secunda si reprezinta cantitatea de informatie care poate fi transferata intr-o secunda. Atentie, bit-ul este o unitate de opt ori mai mica decat byte-ul – in romana, octet -, unitatea de masura pentru capacitatea de stocare sau, mai uzual, a dimensiunii fisierelor. Valorile comunicate in kilobiti trebuie impartite la 8 pentru a determina viteza cu care se va transfera sau descarca un fisier peste o conexiune la Internet. De exemplu, un fisier de 1 Mbyte se va transfera, cu o conexiune de 1 Mbit, in 8 secunde.
In cazul conexiunilor pentru acasa, capacitatea promovata este alocata folosind modalitatea denumita de furnizori Best Effort, practic capacitatea maximala disponibila. Aceasta este, de fapt, impartita la un numar mai mare de utilizatori, navigarea simultana a acestora afectand viteza de navigare a fiecaruia, capacitatea impartindu-se la toti cei prezenti. Divizarea capacitatii devine astfel motivul principal pentru care vitezele de navigare promovate in media nu se regasesc acasa la instalarea serviciului.
De cealalta parte, conexiunile pentru afaceri beneficiaza de capacitate garantata, aceasta insemnand ca furnizorul de servicii Internet se obliga sa furnizeze latimea de banda minima promisa, indiferent de numarul de abonati la serviciile proprii. Acestea sunt conexiunile optime pentru afaceri!
O situatie care sporeste confuzia este generata de o parte din furnizori, care, chiar si pentru afaceri, propun pachete care includ atat banda garantata, cat si banda maximala negarantata. In aceste situatii, capacitatea care va fi atinsa si care trebuie sa fie luata in considerare este cea garantata, iar calculele de necesitati trebuie facute pornind de la aceasta valoare.
O alta modalitate folosita de furnizori pentru denumirea capacitatilor oferite este CIR – Commited Information Rate – pentru banda garantata – si MIR – Maximum Information Rate – pentru latimea de banda maxima (negarantata).
Mai mult, datorita particularitatilor pietei locale, capacitatea oferita la transferurile in Romania este de obicei de cateva ori mai generoasa decat latimea de banda folosita pentru navigarea in exterior. Aceasta viteza suplimentara locala va micsora timpul de descarcare pentru paginile de Internet din Romania, element folositor atunci cand cea mai mare parte a traficului se desfasoara local.
Fara indoiala ca exista un jargon al acestui domeniu care sperie la prima vedere. Inarmati insa cu informatiile necesare, lucrurile devin mai simple si mai firesti, si putem analiza acum solutiile oferite de furnizorii locali si modalitatea de calcul a necesitatilor reale ale unei afaceri. Vom lua in calcul doar furnizori care pot oferi solutiile proprii la o scara mai mare decat o arie restransa, determinata de un anumit cartier, oferta si capacitatile tehnice de instalare adresandu-se cel putin in Bucuresti sau la nivel national.
Solutiile tehnice disponibile
Fibra optica ofera capacitatea maxima, simetrica pentru transferul in ambele sensuri si reprezinta prima alegere din punctul de vedere al solutiei tehnice. Dincolo de calitatile indubitabile ale acesteia, variantele de instalare locale reliefeaza perfect modalitatea oportunista de dezvoltare a pietei de comunicatii din Romania.
Din cauza monopolului asupra canalizatiilor detinut de Romtelecom, acesta fiind singurul care poate instala conexiuni subterane, majoritatea cablurilor de fibra optica sunt atarnate de stalpi, putandu-se observa manunchiuri dezorganizate care par greu de descalcit pe toate bulevardele importante. Uneori, modalitatea de acces in interiorul imobilelor este de pe stalpi direct prin gaurirea fatadei sau a pervazului in interiorul camerei tehnice.
Din aceasta cauza, desi rapide si cu posibilitati de extindere practic suficiente pentru orice necesitati, aceste conexiuni sufera uneori din punctul de vedere al stabilitatii. Chiar si asa, din punctul de vedere al capacitatii generoase oferite, sunt agreate in general de corporatiile medii sau mari.
Principalii furnizori care detin infrastructura proprie la nivel national capabila sa furnizeze acest tip de solutii sunt Euroweb, GTS Telecom, RDS, Romtelecom si UPC. Acestia nu sunt singurii, desi cu o acoperire mai redusa – uneori doar in Bucuresti – sau uneori subinchiriind fibra optica de la operatori specializati ca Prime Telecom, servicii similare sunt oferite si de Dial Telecom, Digicom Systems, IDILIS, iNES, FiberNet sau Mediasat. Lista completa a providerilor din Romania o puteti gasi pe pagina de Internet a Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor la adresa http://www.anisp.ro.
CATV este oferit peste infrastructura de cablu TV si din aceasta cauza operatorii semnificativi sunt doar RDS si UPC. Viteza oferita este suficienta pentru companiile mici spre medii, iar stabilitatea solutiei este comparativa cu a cablului TV de acasa.
ADSL functioneaza peste liniile telefonice obisnuite sau peste circuite dedicate. Detine o particularitate importanta, aceea de asimetrie a tehnologiei, capacitatea de descarcare (download) fiind de cateva ori mai mare decat cea de publicare de date (upload). Comparativ cu fibra optica, ofera viteze maxime mai reduse, dar poate oferi o stabilitate mai ridicata a conexiunii. Datorita deschiderii pietei promovate in acest segment de catre autoritati, Romtelecom nu este singurul provider care poate oferi solutii peste liniile de cupru proprii, o buna parte din furnizori putand oferi si aceasta varianta de conectare.
Fixed Wireless sau conexiunile fara fir fixe, punct la punct, ofera in general capacitati suficiente de transmisie, situandu-se intre CATV si Fibra optica din punctul de vedere al companiilor-tinta. In general, nu sunt influentate de conditiile atmosferice decat in cazuri extreme si pot fi mai stabile decat restul solutiilor deoarece nu depind de o infrastructura cu fir, care sa poata fi deranjata de operatiuni „in zona”. Am intalnit situatii in care, odata instalate, acestea au ramas active ani intregi, uitandu-se pur si simplu de ele.
In Romania, operatorii care detin licente pe acest segment sunt Access Net, Orange, SNR, UPC, Vodafone.
Tehnologie de dragul tehnologiei nu exista si foarte important este sa nu va lasati inselati de banda maximala (teoretica) a fiecarei tehnologii, ceea ce este mai important fiind canalul propriu garantat prin contract. De asemenea, stabilitatea conexiunii poate varia si in functie de providerul folosit, fiind influentata atat de calitatea legaturii de la provider la birou, cat si de transferul intre locatiile providerului si de legatura externa a acestuia.
Cum facem alegerea?
In primul rand, va trebui sa tineti cont de numarul de angajati care vor avea nevoie de navigarea pe Internet si accesul la e-mail. Care este scopul accesului la Internet al angajatilor? Cautarea de informatii necesare, informarea continua folosind paginile de Internet specializate, descarcarea de documentatii necesare desfasurarii activitatii, conferinte ori videoconferinte online sau orice alte necesitati particulare ale afacerii.
In cazul in care folositi un server de e-mail propriu, numarul de mesaje transferate pe zi, dimensiunea acestora – luand in considerare si atasamentele – sunt factori importanti in luarea deciziei. De asemenea, gazduirea paginii de Internet sau orice alt acces din exterior la resurse locale vor influenta capacitatea necesara.
Din punctul de vedere al costurilor, trebuie sa bugetati un cost de instalare, in cazul in care nu aveti deja instalata o conexiune sau doriti schimbarea furnizorului curent si un cost lunar in functie de capacitatea contractata.
La fel de important este sa tineti cont de faptul ca valorile contractelor scad de la an la an, o medie a ultimilor ani situandu-se undeva in jurul a 30-40% pe an. E bine sa folositi aceasta informatie la fiecare renegociere a contractului. De cele mai multe ori, furnizorii se vor oferi sa mai creasca capacitatea contractata in locul unei diminuari valorice a contractului, aceasta fiind o solutie acceptabila pentru ambele parti.
La fel ca in cazul conexiunilor pentru acasa, tehnologia aleasa si dimensionarea corecta detin o importanta strategica, care poate fi insa influentata determinant de executie, respectiv de modalitatea in care fiecare provider livreaza serviciul propriu. Iar aici, diferentele pot fi considerabile. Sunt companii care isi schimba providerul in fiecare an, in cautarea unuia care sa le satisfaca necesitatile, si nu vorbim de cazuri singulare.
Concluzie
Comunicatiile prin Internet implica mai mult decat mediul fizic de transmisie si depind de infrastructura proprie a furnizorilor, respectiv de investitiile facute, de maturitatea in gestionarea tehnica a solutiilor, de calitatea oamenilor implicati in furnizarea solutiei, plecand de la reprezentantul de vanzari, continuand cu account-manager-ul, serviciul tehnic si de suport tehnic cu care se interactioneaza. Oferirea unui serviciu catre o companie nu poate fi comparata cu oferirea unui serviciu catre un individ.
Din experienta proprie, va putem confirma ca alegerea nu este usoara, implicand, in general, cunoasterea pietei si o doza minima de familiaritate cu furnizorii existenti. Puteti lua o decizie corecta intreband partenerii sau cunostintele despre gradul de multumire relativ la un furnizor sau la altul ori puteti apela la un specialist independent.
Articol original: http://www.sfin.ro/articol_8562/www_cum_ma_conectez_la_internet_ro.html